Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Itala musel ‚usvědčit‘ čip. Čtrnáctou etapu Vuelty vyhrál de Marchi

Sport

  18:40
FUENTE DEL CHIVO - Kamera spíš jen tušila, než že by měla opravdu jasno, čip na kole Alessandra de Marchiho však pod cílovou bránou mlze navzdory neselhal. Italský cyklista se jako první vydrápal na vrchol Fuente del Chivo, na němž ležel konec 14. etapy Vuelty, a pak mohl v bílé tmě spustit salvu oslavných gest. Ital Fabio Aru ubránil vedení a v červeném triku vyrazí do boje i v neděli.

Balík cyklistů na španělské Vueltě. foto: Reuters

„Není těžký, ale pořád stoupá,“ přibližoval cílové stoupání dne David López ze Sky, který bydlí poblíž. Místo něj však do úniku vyrazil jeho týmový kolega Salvatore Puccio s dalšími čtyřmi muži: de Marchim, Rojasem, Chérelem a Quinterou.

Až deset minut náskoku nastřádali uprchlíci na 215kilometrové distanci a ani Astana s Aruem necítila potřebu likvidovat ztrátu. Chérel byl nejlépe postaveným mužem skupiny. Ale copak se dá takto mluvit o muži, co na lídra Vuelty ztrácí přes hodinu?

Právě Francouz rozjel 4 kilometry pod vrcholem tempo a rozmetal dosavadní spolupráci. Puccio vycouval, pak De Marchi zahájil protiofenzivu, pod bránou tří kilometrů byli už zase ve čtyřech. A i Puccio se nakonec vrátil do skupiny.

Aru udržel vedení v čele Vuelty, etapu vyhrál ve spurtu van Poppel

O dalších 600 metrů dál vypálil Chérel podruhé, ale znovu marně. Dva kilometry pod vrcholem zapluli cyklisté do mlhy a zvolnili do výletního tempa. Začaly taktické hrátky, adepti na cenné vítězství vrhali pohledy jeden na druhého. Mlčení zbraní pak prolomil Rojas.

De Marchi byl však pozorný, nakonec nastoupil i Pucciovi a ohlížel se přes rameno. Kam až viděl, žádný ze soupeřů nebyl. Poslední zákruta a za ní metry k cíli, v němž slavil druhé prvenství Vuelty. Už loni triumfoval v sedmé, kopcovité etapě španělské Grand Tour.

Boj o triumf, ten celkový, vřel za De Marchiho zády. Astana nakopla tempo a protřídila hlavní skupinu, nakonec sám vládce Aru nastoupil a jen Kolumbijec Quintana s ním vydržel. Nástup střídal nástup, muži zezadu se ještě snažili docvaknout dva lehkonohé vrchaře a mlha obalila závod do nepřehledné situace.

Znovu až pípání čipů v cíli odhalilo, že: Aru ztratil na vítěze dne 3:39 minuty, na druhého muže pořadí Rodrígueze sekundu, naopak na Nizozemce Dumoulina, postrach pro středeční 39kilometrovou časovku, 19 sekund najel.

A v neděli se znovu pokračuje v horách.

Cyklistický etapový závod Vuelta - 14. etapa: Vitoria - Fuente del Chivo (215 km):

1. De Marchi (It./BMC) 5:43:12, 2. Puccio (It./Sky) -21, 3. Rojas (Šp./Movistar) -32, 4. Cherel (Fr./AG2R) -38, 5. Quintero (Kol./Colombia) -1:00, 6. Quintana (Kol./Movistar) -3:32, 7. Rodríguez (Šp./Kaťuša) -3:38, 8. Chaves (Kol./Orica), 9. Aru (It./Astana) oba -3:39, 10. Majka (Pol./Tinkoff-Saxo) -3:44.

Průběžné pořadí: 1. Aru 57:20:10, 2. Rodríguez -26, 3. Dumoulin (Niz./Giant) -49, 4. Chaves -1:29, 5. Majka -1:33, 6. Nieve (Šp./Sky) -2:10, 7. Valverde (Šp./Movistar) -2:11, 8. Moreno (Šp./Kaťuša) -2:13, 9. Quintana -3:00, 10. Sicard (Fr./Europcar) -3:39.

Autor: