Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Čtvrt miliardy za koně? Kellnerova klisna je špička, je to super, jsem rád, říká Váňa

Sport

  6:00
PRAHA - Jde o částku, za níž lze pořídit 25 luxusních vozů značky Rolls-Royce či větší soukromé letadlo. Nejbohatší Čech Petr Kellner údajně za čtvrt miliardy korun pořídil své dceři Anně, přední české parkurové jezdkyni, závodního koně. Astronomická suma za čtyřnohé zvíře ovšem ve světě překážkového sportu není natolik výjimečná. Hodnotu koní určuje řada okolností.

Jezdkyně Anna Kellnerová. foto: ČTK

Desetiletá klisna jménem Catch Me If You Can, tedy Chyť mě, když to dokážeš, pochází z chovu bývalého německého parkurového jezdce Paula Schockemöhleho. Majitel finanční skupiny PPF ji od něj podle informací ihned.cz koupil za deset milionů eur, tedy zhruba čtvrt miliardy korun. Údajně přeplatil i jednoho z nejbohatších lidí světa Billa Gatese, jenž měl letos v červenci dle německého listu Der Tagespiegel nabízet za koně v přepočtu 200 milionů korun.

Dcera šéfa Microsoftu smutní. Kellner přeplatil Gatese, aby mohl své dceři koupit vysněnou klisnu

Právě osoba třiasedmdesátiletého Schockemöhleho představuje jeden z primárních důvodů, proč se cena za zvíře vyšplhala pro laiky do těžko pochopitelných výšin. Rodák ze severoněmeckého Steinfeldu, jenž mimo jiné podniká také v kamionové přepravě, je považovaný za nejlepšího chovatele koní na světě. Vlastní jich kolem tří tisíc a jeho rukama prošla početná skupina těch, kteří sbírají globální vavříny.

„Catch Me If You Can má vysokou kvalitu, což opakovaně dokázala svými výkony. Zároveň ale pochází ze stáje nejlepšího světového producenta koní,“ nastínil serveru Lidovky.cz český chovatel, jenž se dlouhá létá zabývá prodejem a výcvikem nejkvalitnějších sportovních koní. Redakce jeho jméno zná, muž si však kvůli možnému ohrožení svého byznysu přál zůstat v anonymitě. Podle jeho slov patří mezi podstatné faktory, které ovlivňují hodnotu zvířete, také jeho rodinný původ či zdravotní stav.

V hledišti při exhibici Radka Štěpánka byla i Anna Kellnerová se svým partnerem...
Jezdkyně Anna Kellnerová při tiskové konferenci.

Nejdražší koně světa

1. Fusaichi Pegasus (1,5 miliardy korun)
Anglický plnokrevník během své závodní kariéry zvítězil přibližně v 70 procentech dostihů, do nichž nastoupil. V roce 2000 vyhrál slavnou Kentucky Derby. Momentálně působí v chovu na farmě v Kentucky.

2. Shareef Dancer (950 milionů)
Další anglický plnokrevník. Lidé, kteří jej koupili, do něj kvůli jeho rodokmenu vkládali velké naději. Shareef Dancer je ovšem nikdy nedokázal zcela naplnit. Zemřel v roce 1999.

3. Totilas (500 milionů)
Historicky nejdražší drezurový kůň je zároveň považovaný za nejlepší zvíře, které kdy soutěžilo v této disciplíně. Jak ovšem stárnul, byl tento holandský teplokrevník nucen kvůli zdravotnímu stavu odejít do chovu. Objevovaly se i spekulace, že mohl být zneužíván.

4. The Green Monkey (380 milionů)
Potomek úspěšného závodníka Northern Dancer byl předurčen k velkým výhrám. Prodán byl za necelé čtyři stovky milionů korun ještě než dosáhl dospělého věku. Očekávání však nenaplnil. Po třech startech byl vyřazen do chovu. Uhynul letos v květnu.

5. Palloubet d'Halong (350 milionů)
Měl pověst jednoho z nejlepších skokanů. Lídr katarského jezdeckého týmu jej zakoupil s cílem získat s ním zlatou olympijskou medaili v brazilském Rio de Janeiru. Nestalo se. Naposledy závodil patrně loni.

Zdroj: MoneyInc (05/18)

Zatímco v Česku patrně ke koupi dražšího koně dosud nedošlo, ve světovém měřítku prý nejsou stamilionové sumy neobvyklé, což potvrzuje i nejznámější postava českého dostihového sportu Josef Váňa. „Na aukcích se částky za špičkové koně běžně pohybují v milionech západních měn,“ řekl Lidovky.cz osminásobný vítěz Velké pardubické.

Ceny špičkových parkurových koňů navíc podle zmiňovaného odborníka v nadcházejících měsících pravděpodobně ještě porostou. Můžou za to blížící se olympijské hry v japonském Tokiu v roce 2020, které patrně sehrály klíčovou roli i v Kellnerově nákladném nákupu klisny z německého chovu.

Embrya za miliony

„Slečna Kellnerová jezdí velmi dobře, každými závody se zlepšuje a dosahuje lepších výsledků. Je pochopitelné, že pro ni chtějí lepší sportovní ‚nářadí‘,“ okomentoval chovatel. Miliardáři by se ale mohla investice vrátit nejen v podobě případných úspěchů. S ohledem na to, že jde o klisnu s kvalitními geny, by mohl těžit i z prodeje jejich hříbat, či dokonce embryí. Jejich aukce jsou v dnešní době zcela běžné.

„Jestliže je klisna takto výkonná, tak se z ní dá vytáhnout několik embryí za rok. Nedávno jsem byl na aukci, kde se cena embrya vyšplhala na 60 tisíc eur (zhruba jeden a půl milionu korun),“ přiblížil expert, jenž si nepřál být jmenován. Spíše než vidinu možného zpeněžení za tím ale Váňa vidí otázku prestiže. „Jsem rád. Může to zvednout kvalitu koňského sportu u nás. Je super, že český jezdec bude mít koně, který je konkurenceschopný světové špičce,“ uvedl žokej.

Podle slov obchodníka, jenž má více než dvacetileté zkušenosti v oboru, je před pořízením závodního koně nejdůležitější, aby si jezdec se zvířetem navzájem sedli. Sportovec by si jej tak měl nejprve několikrát vyzkoušet, aby zjistil například, jestli si rozumí, jakým stylem kůň jezdí nebo jaké jsou jeho návyky. I přesto o případném úspěchu, či neúspěchu, nakonec stejně rozhodne sportovci tolik propírané štěstí. Zvíře musí v první řadě zůstat zdravé.

Laura Klaphakeová a její parkur s Catch Me If You Can:

Kdy se jednadvacetiletá Anna Kellnerová na nové klisně poprvé představí v závodě, není známo. Členové Českého jezdeckého týmu na dotazy serveru Lidovky.cz do uzávěrky textu neodpověděli, momentálně jsou v zahraničí. Lze však předpokládat, že se tak stane v prosinci před domácím publikem v pražské O2 areně, kdy je na programu vyvrcholení letošní elitní parkurové série. Trojnásobná juniorská mistryně Česka již loni v rozhovoru pro Seznam zprávy uvedla, že každý závod je tak fyzicky náročný, že není možné s jedním koněm zvládnout celou sezónu.

18.listopadu 2018 v 17:15, příspěvek archivován: 21.listopadu 2018 v 17:35

The Czech Equestrian Team is very happy to announce a new member joining our team in Prague, Catch Me If You Can, formerly ridden by Laura Klaphake. We are excited to welcome this great mare into our home!
Paul Schockemöhle "is very happy that the mare is going into good hands and to lovely people and wishes Catch Me and Anna the best of luck in the future."

Petr Kellner už letos získal od Paula Schockemöhleho valacha Silverstona G. Zajímavostí je, že oba koně předtím jezdila medailistka z mistrovství světa Laura Klaphakeová. Ta prý nyní kvůli „ztrátě“ obou zvířat přemýšlí o konci kariéry.

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...