Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

Čtvrtfinálová senzace. Hvězdní Američané padli s francouzskými basketbalisty

Zklamaní basketbalisté USA po prohře s Francií ve čtvrtfinále MS. foto: Reuters

Aktualizujeme
Tung-kuan - Basketbalisté USA na mistrovství světa v Číně titul neobhájí. Pětinásobní šampioni dnes ve čtvrtfinále překvapivě prohráli 79:89 s Francií a po první porážce na turnaji obsadí nejlépe páté místo, čímž by vyrovnali své druhé nejhorší umístění na mistrovství světa v historii.
  14:57aktualizováno  15:28

Výběr USA, který v Číně startuje bez největších hvězd NBA, přitom ve třetí čtvrtině dokázal vymazat desetibodovou ztrátu a v závěrečném dějství si naopak vypracoval sedmibodové vedení. Jenže obrat poté předvedli i Francouzi a nakonec favorita porazili o deset bodů.

„Jsme nadšení, protože navzdory všemu, co lidé říkají o týmu USA, tohle byl tým USA - se všemi jeho kvalitami. Myslím, že jsme zúročili naše zkušenosti, to se ukázalo na konci,“ řekl trenér Francie Vincent Collet. „Byli jsme disciplinovaní a drželi se našeho herního plánu s výjimkou několika minut na konci třetí čtvrtiny a začátku čtvrté, kdy jsme jim dovolili několik útočných doskoků,“ dodal.

online reportáž z utkání austrálie - česko sledujte zde

Největší zásluhu na vítězství, které české reprezentaci zmařilo boj o přímý postup na olympijské hry, měli Evan Fournier s 22 body a Rudy Gobert s 21 body a 16 doskoky. Američanům nepomohl ani nejlepší střelec zápasu Donovan Mitchell, který nasbíral 29 bodů.

Mitchell po zápase odmítl debatovat o chybějících hvězdách v týmu USA. „Už jsem unavený z neustálého mluvení o tom, kdo tu není. Nechtěli přijet, takže je to na nich. My tu máme dalších jedenáct chlapů, kteří chtěli hrát,“ prohlásil.

Omluvenky největších hvězd NBA nechtěl probírat ani trenér USA Gregg Popovich. „Je neuctivé, vůbec to ještě vytahovat. Je to neuctivé k Francii a všem ostatním v turnaji. Francie nás porazila. Nezáleží na tom, kdo je v týmu,“ prohlásil.

Svůj výběr bez ohledu na šokující vyřazení ocenil. „Nemohl bych být na těchto dvanáct chlapců víc pyšný. Obětovali léto, aby sem mohli přijet, i když spolu nikdy dřív nehráli. Dali se dohromady a bojovali a za to si zaslouží uznání. Stejně jako si ho zaslouží Francouzi za to, že vyhráli,“ dodal.

Američany nyní v pavouku o páté až osmé čeká Srbsko. Případná porážka by je odsoudila k nejhoršímu umístění v dějinách, kterým je dosud šesté místo z roku 2002. V letech 1970 a 1978 skončili Američané pátí. Bronzoví medailisté z předchozího mistrovství světa Francouzi si zahrají o druhou medaili.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!