130 let

Gólová střela Pavla Nedvěda v zápase Werder Brémy - Juventus | foto: ČTK

Čtyři elitní italské kluby skončí u soudu

Sport
  •   20:23
ŘÍM - Čtveřice fotbalových klubů včetně turínského Juventusu a AC Milán se bude muset postavit před sportovní soud kvůli korupčnímu skandálu, který poznamenal italskou ligu.
Soudce národní fotbalové federace Stefano Palazzi dnes oznámil, že vedle dvou nejlepších
týmů posledního ročníku zahájí proces také s Laziem Řím a Fiorentinou.

Jednání začne ve středu v prostorách Olympijského stadionu v Římě, den před případným čtvrtfinále italských fotbalistů na mistrovství světa. Palazzi dnes zveřejnil krátké prohlášení, v němž informoval o vznesení obvinění vůči čtyřem klubům a 26 osobám, jejichž jména nezveřejnil. Podle svazového mluvčího Alessandra Salerna mezi nimi není žádný hráč.

Obviněným klubům hrozí administrativní sestup do nižší soutěže. Trestem však může být
i finanční pokuta nebo zastavení činnosti. Z českých hráčů mohou mít starosti z budoucnosti svého klubu opora mistrovského Juventusu Pavel Nedvěd, obránce Fiorentiny Tomáš Ujfaluši a další reprezentační bek Marek Jankulovski, jenž patří do kádru AC Milán a sám je vyšetřován kvůli nelegálním sázkám.

Pallazzi v pondělí dostal spis od státního zástupce Franceska Saverina Borrelliho, který řídil vyšetřování rozsáhlého aféry kolem ovlivňování zápasů a manipulace s nasazováním rozhodčích. Od vypuknutí skandálu, který odstartovaly zveřejněné odposlechy mezi tehdejším šéfem Juventusu Lucianem Moggim a členy komise rozhodčích, vyslechl Borrelli 62 osob.

Byli mezi nimi fotbalisté, rozhodčí i šéfové klubů. Celý proces včetně případných odvolání má být uzavřen do 27. července, kdy musí svaz oznámit Evropské fotbalové unii jména italských týmů nominovaných do Ligy mistrů a Poháru UEFA.
Autoři: Lidovky.cz, ČTK