Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Curleři porazili Nový Zéland a přiblížili se k olympiádě

Sport

  23:30
FÜSSEN (Německo) - Čeští curleři jsou blízko premiérovému postupu na olympijské hry. Tým vedený skipem Jiřím Snítilem prošel v dodatečné kvalifikaci ve Füssenu do play off a jedna výhra ho dělí od únorové cesty do Soči. Teoretickou šanci na play off mají i české ženy, které prohrály s Japonskem 4:7.

Český hráč curlingu Jiří Snítil (uprostřed) foto: ČTK

Čeští muži nejdříve porazili Japonsko 6:5 a ve večerním utkání po dramatické koncovce i Nový Zéland 7:6. Základní část ukončili s bilancí pěti výher a dvou porážek a v sobotu je od 20:00 čeká zápas s Německem, jehož vítěz si zajistí účast na olympiádě. Poražený bude hrát v neděli od 12:30 o druhé postupové místo s vítězem utkání Korejců s Američany.

V duelu s Novozélanďany byl po devátém endu nerozhodný stav 6:6. Rozhodnutí tak padlo až posledním desátém endu, v kterém Češi získali bod. "Hráli jsme dobře, obzvláště v druhé půli. Poslední end byl pak z naší strany precizně odehraný s řadou krásných kamenů. Cítili jsme se jistě," řekl Snítil. "Hezký zápas a s pěkným bonusem, že nemusíme hrát žádný tie-break. My jsme čekali, že do něj určitě půjdeme, takže je parádní, že jsme tam přímo," dodal Jindřich Kitzberger.

Po základní části totiž měly hned čtyři celky shodnou bilanci, spolu s českým a německým týmem pětkrát vyhráli také Korejci a Američani. Češi a Němci ale měli lepší poměr vzájemných bilancí těchto čtyř týmů, a proto postoupili z 1.-2. místa.

V sobotním utkání o olympiádu se curleři těšili i na početnou podporu fanoušků, kteří jim pomohli už v pátek. "To fandění je skvělé," řekl Jakub Bareš.

České ženy mají na kontě dvě výhry a tři porážky jako Němky a jsou společně na čtvrtém místě. Japonsko a Čína už mají jistý postup do play off a na třetím postupovém místě je zatím Norsko. V sobotu musí český tým vedený Annou Kubeškovou porazit Lotyšsko, aby se mohl teoreticky na třetí místo posunout.

Curling - dodatečná kvalifikace o olympiádu v Soči

MUŽI:
ČR - Nový Zéland 7:6
ČR - Japonsko 6:5
Německo - Finsko 8:4
Nový Zéland - Francie 8:4
USA - Korea 9:6
Německo - Japonsko 8:7
Korea - Francie 7:2
USA - Finsko 10:4

Pořadí po základní části:
1. ČR, Německo 5 výhry/2 prohry, 3. Korea, USA 5/2, 5. Nový Zéland 3/4, 6. Francie 2/5, 7. Finsko 2/5, 8. Japonsko 1/6.

ŽENY: 
Japonsko - ČR 7:4
Japonsko - Německo 10:4
Čína - Lotyšsko 8:5
Norsko - Itálie 8:6 
Čína - Itálie 9:5
Norsko - Německo 7:4

Pořadí: 
1. Čína, Japonsko 5/0, 3. Norsko 3/3, 4. ČR, Německo 2/3, 5. Lotyšsko 1/4, 7. Itálie 0/5.

Autoři: ,

Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně
Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně

Šárka chtěla kojit. Chvíli to ale vypadalo, že se jí to nepodaří. Díky správně zvolené laktační poradkyni nakonec dosáhla úspěchu. Poslechněte si...