Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Cyklista Heras dopoval

Sport

  17:15
MADRID - Španělský cyklista Roberto Heras při svém čtvrtém triumfu na Vueltě dopoval. Přítomnost zakázané látky erythropoietin (EPO) v jeho těle potvrdil i test kontrolního vzorku B. Trestem za porušení dopingových pravidel může být v Herasově případě dvouletý distanc a odebrání titulu z Vuelty.

Roberto Heras. foto: AFP

S analýzou kontrolního vzorku B se začalo v laboratoři v pondělí, sám Heras před měsícem říkal, že chce být u toho.

Při druhé analýze vzorku Roberta Herase v madridské laboratoři se ale stala chyba Vedení laboratoře trvalo na zopakování testu. Závodník a jeho právníci ho naopak považovali za zbytečný s tím, že při dalším testu nebude garance, že se znovu nestala chyba.  Herasovi právníci požadovali, aby byl celý případ uzavřen a jejich klient prohlášen za nevinného. Heras stále tvrdí, že nikdy nebral zakázané látky a naznačoval, že laboratoř mohla chybovat.

"Prošel jsem během Vuelty dvanácti kontrolami. Před touhle etapou jsem už vedl o čtyři a půl minuty, měl jsem vítězství v kapse. Bylo by bláznovství za takové situace něco brát," říkal po selhání druhého testu bývalý spolujezdec Lance Armstronga. "Chci, aby lidé věděli, že Roberto Heras vždycky závodil čestně. Dokázat nevinu je pro mě mnohem důležitější než vyhrát čtyřikrát Vueltu. Udělám pro to všechno," dodal cyklista.

Jednatřicetiletý Heras měl pozitivní test na zakázanou látku EPO ve dvacáté etapě Vuelty, v níž obsadil druhé místo a pojistil si tak čtvrté celkové vítězství v jednom ze tří nejvýznamnějších evropských závodů.

Autor:

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...