Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Cyklista Kaňkovský je mistrem světa v omniu

Sport

  22:11
PALMA DE MALLORCA - Český dráhový cyklista Alois Kaňkovský se stal v Palmě de Mallorca mistrem světa v omniu. Disciplína, která se skládá z pěti různých závodů, se jela na šampionátu poprvé.

Český cyklista Alois Kaňkovský foto: ČTK

Kaňkovský zvítězil před Argentincem Walterem Fernandem Perezem a Američanem Charlesem Bradleym Huffem. Pro Českou republiku získal první světový titul pět let po kodaňském triumfu Lady Kozlíkové ve scratchi. O svém vítězství Kaňkovský rozhodl až v závěrečné páté disciplíně, kilometru s pevným startem, když v přímém souboji o zlato jednoznačně porazil Argentince Pereze. "Jsem strašně šťastný. Tři proužky světového šampiona, které teď budou zdobit můj dres, jsem strašně chtěl. Myslel jsem na ně už před rokem, vyšlo to ale až nyní," řekl Kaňkovský.

Mezi muži získal český dráhař titul po dlouhých 21 letech, v Colorado Springs v roce 1986 vyhráli stíhači a tandem Vítězslav Vobořil, Roman Řehounek. Kaňkovský ztratil v předposlední čtvrté části jakéhosi dráhového pětiboje osmibodový náskok, který si vybojoval v úvodních třech disciplínách - letmém sprintu na 200 metrů, scratchi na 5km a stíhačce na 3km.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!