Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Cyklista Kreuziger má smělé plány: startovat na Tour a ovládnout Giro

Sport

  20:50
PRAHA - Český cyklista Roman Kreuziger by přece jen mohl jet v příštím roce v dresu svého nového týmu Astany i Tour de France. Ještě před dvěma týdny prohlašoval, že jeho start na nejslavnějším závodu je nejistý a že se bude soustředit pouze na úspěch na Giro d'Italia. Tým s ním však prý počítá i pro Tour.

Vuelta 2010 (Roman Kreuziger, vpravo) foto: Reuters

"Giro pojedu určitě. Tour uvidíme, ale předběžně ji pojedu také. Bude záležet na tom, jak se budu po Giru cítit, ale teoreticky bych měl jít i do Tour a být tam platným členem pro týmovou klasifikaci," uvedl Kreuziger dnes na setkání s novináři, když přebíral sponzorský automobil od Škody.

Stále však platí, že jeho hlavním cílem je úspěch na Giru. "To je nejdůležitější. Tam je potřeba se předvést a k tomu bude směřovaná celá příprava. Zdá se, že mi tým hodně věří a že právě Giro bude hlavní cíl celé stáje. Ale určitě se chtějí dobře prezentovat i na Tour," řekl Kreuziger.

"Detaily zatím ale prozrazovat nebudu. První mítink novinářů s Astanou bude 1. prosince a tam řeknu více. Tam už bychom měli oznámit i složení týmu na Giro. Už jsme se o tom se sportovními řediteli bavili. Vinokurov tam ale určitě nebude," dodal.

Devátý muž uplynulých dvou ročníků Tour de France si zatím užívá dovolenou, kterou z větší části strávil v Mexiku. "Byli jsme v Cancúnu a bylo to super. Na konci jsem jel i malé kritérium pro pomoc Haiti," uvedl Kreuziger. Nyní už začíná plnit i povinnosti spojené s přestupem z Liquigasu do Astany, proto byl na dva dny v Itálii a připravuje se na tvrdý trénink. "Giro bude hodně náročné. Oproti Tour jsou tam delší etapy. Prosinec je dobrý na rozjetí, ale od ledna je třeba do toho pořádně šlápnout a zařadit hodně objemu," poodhalil své plány.

S tréninkem začne 15. listopadu a prvním cílem bude shodit pět kilogramů, které během dovolené nabral. "Není to tak, že bych hřešil v jídle. Byl jsem ale na dovolené se ségrou a bylo to intenzivní i s dlouhými večery, to se pak ty kalorie rychle naberou," prozradil. "Ale do Gira je pět měsíců, takže žádný problém není," dodal.

Větším problémem prý bude si zvyknout na nové kolo Specialized, na němž závodníci Astany jezdí. "Je hodně odlišné od toho, na kterém jsem jezdil předtím. Musím si zvyknout na novou jezdeckou pozici. Už mám to kolo doma vystavené v obýváku. Vypadá pěkně, ale ještě jsem na něm nejel. Zatím mi nechybí," přiznal, že si stále ještě užívá dovolenou. Přeci jen bez jízdy na kole prý stráví jen zhruba 40 dní v roce.

Blížící se konec dovolené si z pestří návštěvou středečního zápasu fotbalistů londýnské Chelsea v anglické lize a setkáním s brankářem Petrem Čechem, s nímž ho pojí společná zastupující agentura. "Už jsem na Chelsea jednou byl a chci se tam podívat ještě jednou. Rád poznávám nové lidi a na Petra se těším. Je to takové symbolické zakončení dovolené, pak je třeba začít pracovat. V Čechách budu do 25. listopadu a pak se přesunu na týmové soustředění s Astanou," dodal.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!