130 let

Roman Kreuziger. | foto: ČTK

Kreuziger po nedávné nemoci přece jen nepojede na mistrovství světa

Tour de France
  •   8:30
FLORENCIE (Itálie) - Cyklista Roman Kreuziger nebude startovat na mistrovství světa ve Florencii. Po nemoci a odstoupení z nedávné Vuelty ještě není v optimální kondici. Jezdec stáje Saxo-Tinkoff se rozhodl po pondělním tréninku, v nominaci pro nedělní silniční závod tak zůstalo šest Čechů.

"Po Vueltě pořád nejsem v optimální kondici ani formě a tak těžký a dlouhý závod bych nebyl schopen absolvovat na úrovni," vysvětlil na svých webových stránkách pátý muž letošní Tour de France a vítěz jarní klasiky Amstel Gold Race. Rozhodnutí do poslední chvíle odkládal, protože věřil, že se jeho stav zlepší. "Trénoval jsem týden v Itálii, ale viděl jsem, že posun výkonnosti není takový, jaký by měl být. Ještě v pondělí jsem absolvoval kvalitní trénink, ale pořád jsem cítil, že to není ono. Nakonec mi dala za pravdu i data z tréninků," popsal Kreuziger.

Než se rozhodl definitivně, konzultoval vše s trenérem i šéfem stáje Saxo-Tinkoff Bjarnem Riisem. "Bjarne mi řekl, že pokud se necítím, nemá cenu se na mistrovství světa trápit. Bude lepší ukončit sezonu. Ještě tenhle týden se budu vozit na kole a celý říjen si dám volno," dodal elitní český cyklista. Absence na šampionátu v Itálii ho mrzí, ale nechtěl se pouze zúčastnit.

Roman Kreuziger

"Okruh je těžký, za normálních okolností by mi měl vyhovovat, jenže v současné formě by to pro mě spíš bylo utrpení. Nemělo by cenu se tam jen plácat a řešit, jestli vůbec dojedu. Za dobu, co se pohybuju v cyklistice, dobře vím, kdy mám reálnou šanci rvát se o nějaký výsledek a kdy ne. Bohužel jsem se po Vueltě neprobral tak, jak bych potřeboval, a myslím, že rozhodnutí nestartovat na šampionátu je správné," dodal. V českém týmu pro nedělní silniční závod zůstali Leopold König, Zdeněk Štybar, Jan Bárta, František Raboň, Jakub Novák a Stanislav Kozubek. Bárta ještě předtím ve středu absolvuje časovku.

Autoři: Lidovky.cz, ČTK