Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Cyklisté si po prvním týdnu Tour lížou rány

Tour de France

  3:00
Nejtěžší etapový cyklistický závod světa. Takovou pověstí se pyšní Tour de France, jeden ze tří podniků Grand Tour. První týden 98. ročníku "Staré dámy" to jen potvrdil.

Tour de France. foto: Reuters

Letošní Tour má z celkového počtu 21 etap za sebou prvních devět. Stejný počet týmů mohl po pondělním prvním dnu volna prohlásit: pokračujeme dál v plném počtu. Celkem odpadlo již 18 jezdců, další se vydají do úterního rovinatého pokračování z Aurillac do Carmaux (158 kilometrů) řádně pomlácení. Mezi nimi i česká hvězda Roman Kreuziger.

Pětadvacetiletý jezdec stáje Astana víkendové kopcovité etapy protrpěl na chvostu startovního pole. "Šlachy jsou napnuté, ale ruka nebolí tolik jako v sobotu a v neděli. Se speciální dlahou by se to mělo zlepšovat, abych byl schopen tady ještě něco ukázat," uvedl Kreuziger na svém webu.

"Věřím etapovému vavřínu. Neříkám, že hned ve středu, potřebuju ještě tak dva dny, abych se dal dohromady. Do úniku půjdu, až se budu cítit stoprocentně silný. Byl bych rád, kdybych zkusil něco vymyslet už v Pyrenejích," prozradil své plány Kreuziger. 

"Priority Astany se po odstoupení Vinokurova změnily. Nyní dostanou její cyklisté volnost, nebudou svázaní taktikou. Roman má velkou ztrátu, může útočit stejně jako jeho parťáci. Několik vhodných etap peloton ještě čeká," věřil v další působení české jedničky bývalý elitní spurter Ján Svorada.

Právě Vinokurov, kazašský lídr Astany, patřil mezi smutné víkendové hrdiny. Nejprve v sobotu zaútočil při stoupání na Col de la Croix a jeho famózní jízdu za žlutým trikotem utnul peloton při cílovém kilometrovém výstupu do Super Besse. O den později při jednom ze sjezdů skončil sedmatřicetiletý veterán v příkopu vedle trati a kvůli zlomené stehenní kosti pro něj Tour skončila.

Vinokurov.

"Takový konec na Tour jsem si nikdy nepředstavoval," připomněl z nemocnice, že to měla být jeho poslední "Stará dáma" v životě. "Je to pro mě hodně smutné a jsme hodně zklamaný. Takhle se loučit... Uvidíme, jestli mi doktoři ještě dovolí závodit," naznačil, že v případě úspěšné rekovalescence by možná v kariéře pokračoval až do londýnské olympiády v roce 2012.

"Bude to mít hodně těžké, není jisté, zda se dokáže po takovém zranění dostat opět do stoprocentní formy," řekl LN Svorada. Například další bývalý český profesionál Tomáš Konečný už v neděli pro Českou televizi uvedl, že po stejném zranění se již na svou bývalou úroveň nikdy nedostal. "A Vinovi je 37 let," dodal Svorada.

Stejně jako Vinokurov skončil v neděli v nemocnici také Jürgen van der Broeck. Lídr stáje Omega Pharma-Lotto zůstane po operaci zlomené lopatky ještě další tři dny. Naopak mezi 180 závodníky, kteří ještě na Tour pokračují jsou i Juan Antonio Flecha a Johan Hoogerland, kteří zažili asi nejhrozivější kolizi, když je ve skupince uprchlíků smetlo auto francouzské televize. "Nikdy jsem nic podobného nezažil," kroutil nad neuvěřitelnou situací hlavou i Svorada, který strávil v profipelotonu 15 let.

"Jsem rád, že žiju," vzkázal Hoogerland, který si v neděli se slzami v očích převzal puntíkatý dres pro nejlepšího vrchaře Tour. A i přes hluboké tržné rány se jej nehodlá jen tak vzdát. "Den volna nám pomůže, chci pokračovat," dodal bojovně. Po dvou rovinatých etapách ji bude moci ukázat v Pyrenejích, kam peloton dorazí ve čtvrtek a kde by již mělo ubýt nervozity a pádů.

"Dříve nepotkávali ty největší hvězdy, ale jinak mi nepřišel první týden Tour nijak výjimečný. Hory vše zklidní a jak budou narůstat časové rozdíly, jezdci se zklidní," řekl Svorada. Následující dny ukážou, nakolik budou jeho slova prorocká.

eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie
eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie

Milovníci kosmetiky pozor! Tento týden soutěžíme o pět velkých balíčků v celkové hodnotě 5000 Kč. Zapojte se do soutěže a vyhrajte lákavý balíček...