Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Cyklisté uctí památku zesnulého Lambrechta. Největší možná tragédie, píše jeho tým

Sport

  14:03
Chorzów - Dnešní čtvrtá etapa cyklistického závodu Kolem Polska bude neutralizována a zkrácena z původních 173 na 134 kilometrů. Dohodli se na tom v noci organizátoři a rozhodčí podniku WorldTour se zúčastněnými týmy. Chtějí tak uctít památku mladého Belgičana Bjorga Lambrechta.

Lambrecht v trikotu Lotto Soudal. foto: cyclingnews.com

Belgický tým Lotto-Soudal oznámil, že na Lambrechtovu počest nestáhne své jezdce ze závodu a bude pokračovat. Jízda v ponuré atmosféře bude jen vzpomínková, dnešní vítěz tedy nebude vyhlášen a výsledky se nepromítnou do celkového pořadí.

Dvaadvacetiletý Lambrecht podlehl zraněním, která utrpěl při pondělním těžkém pádu, když zhruba 50 kilometrů po startu etapy z Chorzówa do Zabrze narazil do betonové propusti. Svou roli na tragédii zřejmě sehrál i déšť a mokrý asfalt.

„Je to největší možná tragédie, jaká se mohla jeho rodině, přátelům a týmu stát. Odpočívej v pokoji Bjorgu,“ píše na Twitteru jeho tým Lotto-Soudal.

„Těžko hledat slova, kterými lze tuhle tragédii popsat. Soucítíme s rodinou, přáteli, týmem a cyklistickým světem,“ přidali organizátoři závodu na počest dvaadvacetiletého Belgičana.

Záchranáři museli jezdce na místě resuscitovat a po obnovení životních funkcí byl ve vážném stavu převezen do nemocnice sanitkou, protože podle médií jeho stav neumožnil transport vrtulníkem. Lékařům se ho však při operaci nepodařilo zachránit.

Po druhé etapě závodu WorldTour v Polsku byl Lambrecht dvacátý v průběžném pořadí. Na červnovém závodu Critérium du Dauphiné vyhrál soutěž mladých jezdců, loni získal stříbro na mistrovství světa cyklistů do 23 let. Zúčastnil se také loňské Vuelty a při prvním startu na Grand Tour odstoupil po 14. etapě.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!