130 let

Zdeněk Bakala. | foto: © ČTKČeská pozice

Kdyby bylo na mně, Štybar měl Tour jet, říká majitel stáje Bakala

Tour de France
  •   15:23
ARENBERG (Od našeho zpravodaje) - Kolem projížděli zabahnění cyklisté, ovšem on byl schovaný pod deštníkem a elegantně oblečený. Zdeněk Bakala, miliardář a majitel týmu Omega Pharma-Quick Step, přijel ochutnat atmosféru Tour de France a rovnou si vybral tu „nejchutnější“ etapu, která se zatím ve 101. ročníku závodu odjela. Etapu do Arenbergu. Bahnitou, drncající a zmoklou.

Bakalovi muži sice před zraky svého bosse nedosáhli úplně nejvýš, etapový primát všem pod těžebními věžemi v Arenbergu vyfoukl Nizozemec Boom. Přesto se borci v modro-bílo-černých s logem mistrů světa v týmové časovce zviditelňovali (tedy pokud je pod nánosy bláta někdo rozpoznal).

Němec Tony Martin, než uklouzl na mokrém asfaltu, makal v úniku, sedmý pak do cíle dorazil polský univerzál Michal Kwiatkowski, který drží v Tour průběžné čtvrté místo. Po katastrofě se spurtem Cavendishe v úvodní etapě je právě mladý Polák teď záložním plánem B pro belgickou stáj.

„Tour začala velice smutným dnem, ale i po této smutné události máme minimálně jedno želízko v ohni,“ řekl Bakala v rozhovoru pro lidovky.cz a Radiožurnál. „Navzdory tomu, co se stalo v Británii, se domnívám, že tým je ve stavu, kdy se můžeme těšit na to, že ještě něco ukáže.“

Šéf stáje nejvíc sází na trojnásobného mistra světa v časovce Martina, pro nějž bude hlavním dnem předposlední etapa. V ní na peloton Tour čeká 54kilometrový souboj s časem mezi Bergerakem a Périgueux, kde bude chtít německý svalovec dokázat, proč vozí na dresu duhové proužky.

„Samozřejmě se od něj dají čekat jeho obvyklé výkony v jeho obvyklé disciplíně,“ těšil se Bakala. „Ale myslím si, že po tom, co ukázal ve Verbier na závodě Okolo Švýcarska, tak se od něj dají očekávat věci i v terénu, o kterém si lidé nemyslí, že mu bude vlastní.“

Ve švýcarské tour totiž Martin až do poslední etapy sahal po celkovém triumfu a v etapě, co finišovala v lyžařském středisku, se až do konce držel nejsilnějších vrchařů pelotonu. Na vrchol se vyškrábal jako sedmý jen 14 sekund za Romanem Kreuzigerem.

A když je řeč o Češích, Bakala v Arenbergu zalitoval, že se v sestavě pro tuto Tour neobjevil Zdeněk Štybar. „To víte, po bitvě je každý generálem, ale před bitvou jsme nemohli nic takového tušit,“ připomněl složení týmu, který měl být absolutně podřízen Cavendishovým ambicím ve spurtech a do kterého se bývalý cyklokrosař nevešel.

„Takže příště se poučíme z letošních nezdarů,“ dodal majitel Omegy. „Kdyby to bylo na mně, tak si myslím, že by Zdeněk jet měl, ale nejsem jediný, který o tom rozhoduje.“

Autor: