Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Závod míru poblíž Černobylu. Nad pelotonem létal radioaktivní mrak

Sport

  8:00
PRAHA - Gorbačov? Možná. Ale podle mnohých stála u začátku konce velkého bratra na východě a pak i u pádu železné opony havárie atomové elektrárny v Černobylu z 26. dubna roku 1986. Právě v tom roce měl odstartovat cyklistický Závod míru v Kyjevě. Stalo se, odstartoval 6. května i za účasti československého týmu. Vedoucí představitelé strany a vlády se tehdy přikrčili a neváhali riskovat zdraví reprezentantů.

Bývalý československý cyklista Jozef Regec foto: Facebook Jozefa Regece

Vyšel speciál LN 101 pohnutých osudů

Nový magazín LN - 101 pohnutých osudů.

Až 28. dubna vydala sovětská agentura TASS zprávu, kterou převzala ČTK. Následující den se objevila v novinách stručná informace, podle níž došlo k havárii, při které byl poškozen jeden z reaktorů, a že jsou podnikány kroky k odstranění následků. "Ve světě došlo k podobným haváriím nejednou," zaznělo ve zprávě, která se objevila v tisku, zapadlá mezi ostatními.

"Z naší strany jsme slyšeli, že to nebezpečné není, ale Západ tvrdil, že jde o vážnou věc," vzpomíná tehdejší benjamínek týmu československých cyklistů Jozef Regec, který se v roce 2005 podrobil operaci, při níž mu sebrali levou ledvinu. "Může to mít souvislost. Nikdo v naší rodině totiž žádné onkologické problémy nikdy neměl a ze dne na den jsem onemocnět nemohl. A nález devatenáct let od výbuchu, to může sedět. Žádný z lékařů mi to sice nepotvrdil, ale ani nevyvrátil," říká Regec.

Evropa ale brzy věděla své. I o radioaktivním mraku, který přeletěl Skandinávii a pak se různě pohyboval nad Evropou. Až po letech vyšlo najevo, že nad kontinentem proudily tuny škodlivých látek.

Přesto československá oficiální místa dlouho tvrdila, že není důvod k obavám. Veřejnost ale nevěřila – dostupný byl zahraniční rozhlas a v příhraničních oblastech i rakouská či západoněmecká televize. A českoslovenští cyklisté se chystali na start Závodu míru. Mířili do ukrajinského pekla, neboť Kyjev je vzdálen od Černobylu něco přes sto kilometrů.