Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Patnáctá etapa Vuelty: zvítězil vrchař Niemiec, Contador udržel vedení

Tour de France

  18:13
LAGOS DE COVADONGA - Mise zněla: Zničit Frooma. Pět, deset, možná dvacet ataků předvedl lídr Vuelty Alberto Contador v její patnácté etapě, co končila na dalším krutém kopci v Asturii. Jako první dorazil do cíle polský vrchař Przemyslaw Niemiec, za jeho zády však zuřila opravdová bitva gigantů. Španělský trojblok útočil na britského cyklistu, výsledkem jejich snahy byl však jen pársekundový bonus do průběžného pořadí.

Polský cyklista Przemyslaw Niemiec. foto: sport.pl

Takhle nějak to možná mohla vypadat během etap Tour de France. Jenže jak španělský pistolník, tak britský střízlík museli ze závodu zranění odstoupit. Teď ve Španělsku se dohrává film, co v červenci neměl konec.

Lagos de Covadonga, 12kilometrový vrchol, který měl v nejprudším místě sklon 17,5 procenta. Scéna dalšího cyklistického dramatu. "Nemám na něj nejlepší vzpomínky," přiznal Froome na startu. "Když jsme tu jeli před dvěma lety, natrápil jsem se a jen se snažil nějak dostat nahoru. Uvidíme, jaké budu mít nohy tentokrát."

Contador jako by si Froomovo prohlášení přečetl, na úpatí cílového kopce lehce rozepnul svůj rudý dres a pak rozehrál velké divadlo. Francouz Barguil, loni vítěz dvou etap, byl sice prvním, kdo se snažil rozhýbat dění ve skupině favoritů, jeho výstřelky však neměly trvání.

Pak zrychlil podruhé a Contador pro jistotu, nebo snad jako test svých nohou, vyrazil za ním. Třetí Barguilova akcelerace, ale znovu marná. Šest kilometrů před cílem nastoupil Rodríguez, lídr Contador se zahákl, taky Valverde jel v závětří. Jen Froome ukázal poprvé slabinu, koukal do země, drobně ztrácel.

"Bojuje tu sice o dobrý výsledek, ale tento závod je hlavně startem přípravy na příští Tour de France," vysvětloval Dario Cioni, sportovní ředitel Sky.

Když se britský hubeňour ke španělskému útočnému triu dotáhl, Contador nastoupil znovu, snad aby Vueltu Froomovi ještě víc znechutil.

A zase vypálil Contador, který pak kontroloval, kdo jeho ataky ještě zvládá. Koukal přes rameno, kde je Brit, snad jako by jeho pasoval na největší hrozbu do posledního týdne závodu.

Froome si jel vlastní tempo a pokaždé zkracoval náskok divočáka Contadora a spol. A pozor, další útok. Kdo jiný než Contador, že?

Za jeho zády zase funěli Valverde s Rodríguezem. Nepustíme tě, jako by mu říkali. A znovu skoro zastavili a koukali jeden po druhém, což opět pomohlo Froomovi. Metr po metru se blížil. Contador ho však znovu zahlédl a přidal, jenže nikdo mu nepomohl a jen zoufale kroutil hlavou.

Froomův odstup byl kolem dvaceti sekund, následoval mírný sjezd, pak poslední stojka k cíli a tam padali závodníci v tomto pořadí: Niemiec, Valverde, Rodríguez, s drobnou ztrátou Contador, pak Aru, Froome...

Cyklistický etapový závod Vuelta - 15. etapa: Oviedo - Lagos de Covadonga (152,2 km):

1. Niemiec (Pol./Lampre) 4:11:09, 2. Valverde (Šp./Movistar), 3. Rodríguez (Šp./Kaťuša) oba -5, 4. Contador (Šp./Tinkoff-Saxo) -10, 5. Aru (It./Astana), 6. Froome (Brit./Sky) oba -17, 7. Martin (Ir./Garmin) -28, 8. Barguil (Fr./Giant) -44, 9. Urán (Kol./Omega Pharma-Quick-Step) -1:00, 10. Caruso (It./Kaťuša) -1:02.

Průběžné pořadí: 1. Contador 58:31:35, 2. Valverde -31, 3. Froome, 4. Rodríguez oba -1:20, 5. Aru -2:22, 6. Urán -2:57, 7. Martin -4:55, 8. S. Sánchez (Šp./BMC) -5:02, 9. Gesink (Niz./Belkin) -5:11, 10. Barguil -6:36.

Autor: