Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Na Vueltě znovu slavil Degenkolb, červený dres udržel Contador

Sport

  18:13
LA CORUŇA/PRAHA - V posledním stoupání před cílem se mu rozpadl vláček, musel se schovávat za koly jiných, přesto dlouhý spurt po 190 kilometrech do A Coruni znovu patřil jemu. Německý cyklistický svalovec John Degenkolb vyhrál na Vueltě sedmnáctou, poslední spurterskou etapu a ze Španělska si poveze čtyři prvenství. Rudý dres lídra patří Albertu Contadorovi.

Němec Degenkolb na Vueltě foto: Reuters

Vuelta vjela po dni volna do posledních pěti etap, po těch předchozích šestnácti si Contador vydobyl náskok přes minutu a půl před duem Valverde-Froome a teď zase zahříval svaly do blížících se těžkých dnů v horách a taky na závěrečnou časovku v Santiagu de Compostella.

Kolumbijec Urán se ráno nedostavil na start, zánět průdušek ho předčasně poslal domů, což nebylo po pondělní utrápené etapě překvapení. S ním skončili Zubeldia a Knees, scházel i Kangert z Astany.

A pak rozjeli svou akci uprchlíci, tentokrát však mnoho prostoru nedostali. Ne snad proto, že by přímo ohrožovali někoho z popředí výsledků, to jen spurteři si nechtěli nechat ujít poslední zbývající příležitost. Dál už se budou silnice vlnit a o první místa budou bojovat větší střízlíci.

Většinu práce podle očekávání odvedli muži týmu Giant-Shimano, protože kdo jiný by chtěl pomáhat Degenkolbovi k dalšímu triumfu. A jejich dřinou náskok první skupinky padal. Nejdřív na čtyři minuty, pak tři, 10 kilometrů od cíle už byl rozestup méně než minutový, pak čtvrtminuta...

To už německý rychlík zůstal bez bodyguardů, visel za zadním kolem Frooma, pak hledal nejvhodnější lokomotivu do cílové rovinky. Vedle něj spurtovali Švýcar Cancellara chystající se na silniční závod na mistrovství světa a taky Australan Rogers.

Na cílové pásce však ruce do nebes zvedal zase nedostižný Němec.

Cyklistický závod Vuelta - 17. etapa Ortigueira - La Coruňa (174 km)

1. Degenkolb (Něm./Giant) 4:26:07, 2. Matthews (Austr./Orica), 3. Cancellara (Švýc./Trek), 4. Stuyven (Belg./Trek), 5. Ferrari (It./Lampre), 6. Fernández (Šp./Garmin), 7. Soupe (Fr./FDJ), 8. Wyss (Švýc./BMC), 9. Caruso (It./Cannondale), 10. Reynes (Šp./IAM) všichni stejný čas.

Průběžné pořadí: 1. Contador (Šp./Tinkoff-Saxo) 67:51:07, 2. Valverde (Šp./Movistar) -1:36, 3. Froome (Brit./Sky) -1:39, 4. Rodríguez (Šp./Kaťuša) -2:29, 5. Aru (It./Astana) -3:38, 6. Martin (Ir./Garmin) -6:17, 7. Gesink (Niz./Belkin) -6:43, 8. S. Sánchez (Šp./BMC) -6:55, 9. Barguil (Fr./Giant) -8:37, 10. Caruso -9:10.

Autor: