Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Králem Pražských schodů je Škarnitzl, olympijští vítězové nestačili

Sport

  20:33
PRAHA - Český cyklista Jan Škarnitzl si užíval si potlesk a vítězství na Pražských schodech, šíleném závodě horských kol, kde bikeři v každém ze 1400 metrů dlouhém okruhu sjeli 128 zámeckých schodů. Na startu v Nerudově ulici stáli tři olympijští šampioni - Kulhavý, Absalon a Martinez. Žádný z nich se však ve druhém ročníku Memoriálu Roberta Bakaláře na stupně vítězů neprobojoval.

Závod horských kol Pražské schody - Memoriál Roberta Bakaláře. Český cyklista Jaroslav Kulhavý foto: Mafra - Michal Šula

Pražské schody, exhibiční závod na horských kolech

1. Škarnitzl (Sram Rubena Trek) 1:03:29, 2. Van Houts (Niz.) -4, 3. Hynek (Elettroveneta-Corratec) -23, 4. Boudný (Česká spořitelna - Specialized) -49, 5. Giger (Švýc.) -54, 6. Casagrande (It.) -1:31.

Kulhavý byl ještě potlučený z nedělního závodu Světového poháru v Novém Městě. "Koleno už nebolí," ulevilo se mu. Absalon v dresu francouzského mistra naháněl čelo ve druhé stíhací skupině. I on marně. Martinez, sedmatřicetiletý šampion her v Sydney, se před startem kasal: "Ještě nejsem tak starý, když tady startuju." V cíli z něj však kapal pot, kolem krku měl omotaný ručník a vydechoval vyčerpání. "Povedl se mi start," říkal. "Šlapal jsem ve svém rytmu, ale ke konci už mi ubývalo sil. Kluci jsou prostě mladší."

Tím nejlepším z nich byl šestadvacetiletý borec v červeném dresu Sram Rubena Trek. "Takový styl závodění mi sedí," pochvaloval si. "Jeden kopec, pak vydýchat a znovu." Škarnitzl se v čele už od startu střídal s maratonským mistrem Evropy Kristiánem Hynkem a Nizozemcem Rudim van Houtsem. V polovině závodu si vystartoval na prémii, kterou byl diamant v hodnotě padesát tisíc, a když vedoucí trio najelo do cílové rovinky naposledy, Škarnitzl přehodil, rozhoupal kolo a zastavil ho až za cílovou bránou.

"Co udělám s diamantem? Asi nic, to je investice"

Coby král schodů. "Nevěděl jsem, jak na tom budu, protože na svěťáku v Novém Městě jsem nechal úplně všechno," připomněl vítěz víkendový závod na Vysočině. "Tam jsem se nepotkal s optimální formou, což me strašně mrzí. Ale tady se jako už poněkolikáté ukázalo, že mi tento závod sedí. Co udělám s diamantem? Asi nic, to je investice."

Jako třetí dorazil do cíle maratonec Hynek, mezi oba Čechy se vmáčkl ještě Van Houts, kolega mistrů světa Hermidy a Cinka. "Na plný plyn od začátku," popisoval nizozemský nováček pražskou exhibici. "Jel jsem něco podobného na pařížském Montmartru a tam se jelo po schodech vzhůru. Takže kdybych si měl vybrat, rozhodně dávám přednost sjezdu tady v Praze. Super trať, super překážky, jenže jsem nebyl nejsilnější, tím byl dnes Jan."

Autor: