Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Giro v zajetí politiky. Start závodu v Jeruzalémě mohlo ohrozit jedno slovo

Sport

  10:20
PRAHA - „První etapa Gira: časovka v Západním Jeruzalémě.“ Tato zdánlivě nevinná věta opět rozvířila emoce okolo jednoho z největších cyklistických závodů světa.

Zleva: Italové Fabio Aru a Vincenzo Nibali spolu s nizozemským vítězem Gira 2017 Tomem Dumoulinem při představování trasy závodu pro rok 2018. foto: ČTK/AP

„Chceme zůstat mimo politickou diskusi,“ dušoval se v září ředitel cyklistického závodu Giro d’Italia Mauro Vegni, když ohlašoval start příštího ročníku na území Izraele. Jeho organizačnímu týmu se ale povedl pravý opak.

Giro odtajnilo svoji tvář. Na startu v Jeruzalému bude také fenomenální Froome

Ve středu 29. listopadu pořadateli Gira v Miláně oznámená trasa závodu má totiž podle oficiálních materiálů začít v Západním Jeruzalémě. Toto pojmenování, které připouští nejednotnost města a mjeho status sporného území, okamžitě rozbouřilo izraelskou stranu.

„V Jeruzalémě, izraelském hlavním městě, není žádný západ a východ. Je jenom jednotný Jeruzalém,“ stojí v prohlášení, které zveřejnili izraelská ministryně kultury a sportu Miri Regevová a ministr turistiky Yariv Levin. „Pokud se toto pojmenování nezmění, izraelský parlament nebude partnerem této akce,“ uvedli Regevová s Levinem s tím, že jde o porušení úmluvy s izraelským parlamentem, který je připraven stáhnout svou podporu závodu.

Big Start

Přitom od 19. září, kdy bylo oficiálně oznámeno, že Giro 2018 jako první závod z tzv. Grand Tour (kam patří společně se španělskou Vueltou a Tour de France) začne mimo Evropu – v Izraeli –, panovalo okolo této akce v zemi velké nadšení. „Jde o největší sportovní událost na našem území v historii,“ prohlašovali čelní politici s tím, že Giro přiláká desetitisíce diváků a nadšenců do sportu, který v blízkovýchodní zemi získává na stále větší popularitě.

Britský cyklista Chris Froome.

Projektu dali dokonce název Big Start, podle neoficiálních informací pak izraelská vláda za přesun startu Gira 2018 do své země zaplatila pořadatelské italské agentuře RCS Sport 10 milionů eur, další blíže nespecifikovanou odměnu měla dostat předpokládaná největší hvězda závodu Brit Chris Froome.

Nápad, aby se v oficiálních materiálech pro 101. ročník Gira d’Italia objevilo označení Západní Jeruzalém, vzešel podle britského deníku The Guardian od italského ministerstva zahraničí, které chtělo vyjádřit spornost území.

Toto označení zmizelo z oficiálních stránek závodu na základě stížností Izraelců ve čtvrtek dopoledne. „Jsme velice rádi, že management Gira promptně zareagoval na náš podnět a odstranil název Západní Jeruzalém z oficiálních materiálů a prohlášení,“ vyjádřili spokojení ministři Regevová a Levin.

Brit Chris Froome slaví svůj double pro rok 2017.
Chris Froome.

Nápad na zahájení cyklistického závodu v Izraeli kontroverzi přitahoval od samého začátku. Třeba globální hnutí BDS usilující mimo jiné o ukončení okupace palestinských území Izraelem označila tento krok za „umytí izraelské okupace sportem“. Izrael považuje Jeruzalém za své hlavní město od tzv. šestidenní války v roce 1967, kdy jeho vojska násilně zabrala východní část metropole, avšak většina států tento status neuznává. Právě východní část Jeruzaléma si jako své budoucí hlavní město nárokují Palestinci.

Giro d’Italia začíná 4. května individuální časovkou, na území Izraele se pak pojedou další dvě rovinaté etapy. Teprve poté se celý podnik přesune na Sicílii a dále do Itálie. Poslední etapa se uskuteční 27. května v Římě.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!