Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Cyklista Vakoč dosáhl životního úspěchu, vyhrál etapu Kolem Polska

Tour de France

  17:10aktualizováno  19:06
VARŠAVA/PRAHA - Životního úspěchu dosáhl v závodě Kolem Polska český cyklista Petr Vakoč. Po 226 kilometrech v úniku se 22letý mladík stal vítězem druhé etapy z Toruně do Varšavy. Zároveň si tak vybojoval i žlutý dres lídra závodu.

Cyklista Petr Vakoč. foto: petrvakoc.com

Letošní nováček v dresu Omega Pharma - Quick Step se pustil do úniku společně se dvěma polskými cyklisty Matysiakem a Kasperkewiczem, vyhrál dvě rychlostní prémie a už na trati si tak vybojoval trikot pro nejaktivnějšího jezdce. Jenže pak zacílil i na ten nejcennější. Třicet kilometrů před cílem opustil kolegy z úniku a sám se hnal do varšavského cíle.

Na závěrečné okruhy v ulicích polského hlavního města si přivezl tříminutový náskok a coby velmi dobrý časovkář, stříbrný z českého mistrovství, jej usilovně hájil.

Peloton, zprvu tažený stájí Belkin a pak týmy Orica a Giant Shimano, ho nedokázal sjet! Cílem projel coby vítěz o 21 vteřin před hlavním polem, které přivedl Michael Matthews z Oriky, na jaře dočasně "růžový" muž Gira.

„Petr Vakoč šokoval peloton,“ hlásil okamžitě jeho tiskový mluvčí Alessandro Tegner na Twitteru. A český mladík jásal: „Nemohu tomu uvěřit! Etapa a navrch žlutý trikot.“

Druhý Matthews později přiznal: „Vážně jsem si myslel, že spurtuju o vítězství a že jsme všechny uprchlíky polapili nějakých 30 kilometrů před cílem.“ Dokonce i jeho týmoví kolegové z Oriky při Matthewsově průjezdu cílem zvedali ruce.

Je to první české etapové vítězství v letošním seriálu World Tour. Dosavadním etapovým maximem ve worldtourových závodech bylo v sezoně druhé místo Romana Kreuzigera na Kolem Švýcarska a třetí místo Zdeňka Štybara na Dauphiné. Na třítýdenní Tour de France pak zaznamenali třetí příčky v etapách rovněž Leopold König a Jan Bárta, těm se však do žebříčku World Tour nezapočítávají, neboť coby jezdci druhodivizní stáje nemohou být v žebříčku World Tour klasifikováni.

Celkově nyní Vakoč vede závod Kolem Polska o 27 vteřin před Bělorusem Hutarovičem, vítězem první etapy - a v úterním pokračování do Rzeszowa bude tým Omega hájit jeho žlutý dres.

Cyklistický závod Kolem Polska (WorldTour) - 2. etapa Toruň - Varšava (226 km)

1. Vakoč (ČR/Omega Pharma-Quick-Step) 5:22:54, 2. Matthews (Austr./Orica) -21, 3. Vallee (Belg./Lotto), 4. Sinkeldam (Niz./Giant), 5. Hutarovič (Běl./AG2R), 6. Maes (Belg./Omega Pharma-Quick-Step) všichni stejný čas. Průběžné pořadí: 1. Vakoč 11:11:28, 2. Hutarovič -27, 3. Majkin (Rus./RusVelo) -31, 4. Vallee, 5. Mori (It./Lampre) oba -33, 6. Paterski (Pol./CCC) -35.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!