Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Sagan vyhrál belgickou klasiku E3 Harelbeke, Štybar devatenáctý

Sport

  18:36
Peter Sagan hrál v oslabení, přesto zvedal v cíli vítězně ruce nad hlavu. Vypořádal se s přesilovkou týmu Omega Pharma-Quick Step a ovládl belgickou klasiku E3 Harelbeke, zařazenou do seriálu World Tour. Zdeněk Štybar dojel na 19. místě ve skupině pronásledovatelů.

Peter Sagan proťal cíl jako první. foto: ČTK/AP

Čtyři muži šlapali v závěrečné fázi závodu přede všemi. Sagan z Cannondalu, Thomas ze Sky a dvojice v barvách Omegy: Teprstra a Vandenbergh. Deset kilometrů před cílem činil jejich náskok 30 vteřin a Slovák v zeleném dresu své společníky gesty ponoukal: Střídejte, pomozte mi.

Jenže duo Omegy se zdráhalo, viselo na chvostu skupiny. Terpstra a Vandenbergh využívali svoji početní převahu. A zároveň dlouho neměli zcela jasno, zda mohou jet naplno. Terpstra komunikoval vysílačkou s šéfy týmu.

Za nimi, v osmnáctičlenné skupince pronásledovatelů, přece byli i Tom Boonen a Zdeněk Štybar, klasikářské hvězdy Omegy.

Ale mezi pronásledovateli se taktizovalo. Náskok uprchlíků navzdory velkému úsilí Fabiana Cancellary neklesal. Naopak, narůstal. Už činil 35 vteřin... 40... 45... pak minutu

Šest kilometrů před cílem dvojice Omegy v čelní skupince vystoupila z defenzivy a začala se rvát o vítězství.

Slovenský rychlík v cíli dominoval

Nejprve zaútočil Niki Terpstra, vítěz středečního závodu Dwaars door Vlaanderen. Od Sagana, který jej vzápětí dojel, otočil se k Nizozemci a cosi mu říkal, si za to možná vysloužil pár ostrých slov. Vezl ses a teď útočíš?

Pak třikrát zkusil atakovat Stijn Vandenberg.

Ale marnost nad marnost. Peter Sagan si pohlídal všechny a vše. Závěr byl potom další ukázkou jeho sprinterských schopností. Marně jej naháněli Terpstra, Thomas i Vandenberg.

Zdeněk Štybar si už dříve vybral na 211 kilometrů dlouhé trati se 17 kopci svoji dávku smůly. Sedmnáct kilometrů před cílem musel před klíčovou pasáží po "pavé" měnit kolo. Neubralo mu to na aktivitě, ve své skupině se držel v popředí. Byli to však jiní jezdci Omegy, na které se v koncovce závodu hrálo.

Cyklistický jednorázový závod E3 Harelbeke (WorldTour) v Belgii - 212,2 km

1. Sagan (SR/Cannondale) 4:56:31, 2. Terpstra (Niz./Omega Pharma-Quick-Step), 3. Thomas (Brit./Sky), 4. Vandenbergh (Belg./Omega Pharma-Quick-Step) všichni stejný čas, 5. Vanmarcke (Belg./Belkin), 6. Gallopin (Fr./Lotto) oba -1:16, ...19. Štybar (ČR/Omega Pharma-Quick-Step) -1:19.

Autor:

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.