Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Cyklokrosař Albert zvítězil v Plzni. 14. dojel Šimůnek

Sport

  16:20
PLZĚŇ - Druhý závod Světového poháru v cyklokrosu v Plzni ovládli favorizovaní Belgičané, suverénně vyhrál mistr světa Niels Albert. Za ním skončili s velkou ztrátou Klaas Vantournout a obhájce prvenství v seriálu Kevin Pauwels, který zvítězil před týdnem v Táboře. Nejlepší z českých jezdců Radomír Šimůnek dokončil závod na těžké rozbahněné zcela vyčerpaný na 14. místě.

ilustrační foto foto: ČTK

"Bylo to hrozně náročné. Poslední dvě kola už jsem sotva pletl nohama. Rozhodčí nám trochu nešťastně dali kolo víc, i když vím, že je to závod Světového poháru, ale na tak těžké trati by mohli být shovívavější," řekl Šimůnek novinářům. Oproti táborskému závodu si pohoršil o tři místa. "Tahle trať mi moc nesedí, ale bojoval jsem jako lev a vyždímal ze sebe všechno," uvedl.

Belgičtí cyklokrosaři obsadili stejně jako na posledním světovém šampionátu prvních sedm míst, až na osmé příčce narušil jejich nadvládu Francouz Francis Mourey. Albert si zopakoval v Plzni triumf z roku 2009, kdy na západě Čech startoval rovněž v duhovém trikotu světového šampiona. Ve Světovém poháru vyhrál poprvé od ledna 2011, kdy vítězstvím v nizozemském Hoogerheide zpečetil celkové prvenství v seriálu.

"Ani nevím, kdy jsem naposledy vyhrál závod Světového poháru. Ale i když se mi to v minulé sezoně nepodařilo, vyhrál jsem mistrovství světa a tam jsem si to vynahradil," připomněl Albert na tiskové konferenci svůj triumf z Koksijde. "Minulý týden v Táboře se jel hodně rychlý závod, pak člověk může jednou chybičkou hodně ztratit. Dnes byla velmi těžká trať, ale sedělo mi to více," dodal šestadvacetiletý Albert.

Na rozdíl od minulých let silné belgické ekipě nekonkuruje exmistr světa Zdeněk Štybar, který se rozhodl přestoupit na silnici a závod sledoval pouze jako divák. "Pro české fanoušky je to určitě rozdíl, ale ať už tady Zdeněk byl, nebo ne, já jsem strašně unavený. Ten závod byl opravdu hodně těžký," prohlásil Albert s úsměvem.

Podobně jako před týdnem měl smůlu belgický veterán Sven Nijs, který zpočátku kontroloval dění na špici, ale po pádu dojel až šestý. Ještě hůře dopadl jeho krajan Rob Peeters. Držitel stříbra z MS jel dlouho na medailových pozicích, jenže ho vůbec neevidovaly průběžné výsledky a nakonec pro něho plzeňský podnik skončil diskvalifikací.

V technické zóně jeho mechanik měnil místo a Peeters ho při průjezdu nemohl najít. Sundal tak pouze jednu nohu z pedálů a nikoliv obě, jak předepisují regule. "Byla to chyba, nedá se nic dělat. Pravidla jsou taková a já je plně respektuji," uvedl smutný Peeters.

Pavla Havlíková se stejně jako v Táboře vešla do nejlepší desítky, kterou uzavřela. Rovněž Karel Hník dojel v kategorii do 23 let desátý. Mezi juniory skončil nejlepší z Čechů Karel Pokorný osmý.

Mezi ženami dominovala Comptonová

Ženy absolvovaly jen čtyři okruhy, ale i tak dojížděly některé z nich do cíle zcela vyčerpané. Zvítězila Američanka Katherine Comptonová před dvojicí Britek Helen Wymanovou a Nikki Harrisovou. "Bylo tam strašně moc bahna. Bylo to opravdu těžké a každý se s tím popral, jak mohl," řekla ČTK Havlíková, která dorazila se ztrátou dvou minut a 20 sekund na vítězku.

Hník za Wietsem Bosmansem, celkově nejlepším z tria Belgičanů, kteří se prosadili na pódium, ztratil na blátivé trati poznamenané sobotním sněžením téměř dvě minuty. Oproti úvodu Světového poháru v Táboře si ale o dvě příčky polepšil.

"Teprve se rozjíždím. Jel jsem ještě mistrovství světa na silnici, takže jsem měl začátek hodně pomalý a chvíli mi trvalo, než jsem se dostal do krosového tempa. Ale je to závod od závodu lepší," uvedl Hník.

Závod juniorů stejně jako před týdnem v Táboře opanoval suverén této věkové kategorie Mathieu van der Poel z Nizozemska.

Autor: