Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Cyklokrosař Štybar v Zolderu prohrál jen s Pauwelsem

Sport

  17:15
HEUSDEN-ZOLDER - Cyklokrosový mistr světa Zdeněk Štybar vybojoval druhé místo v závodě Světového poháru v Heusdenu-Zolderu. Na belgickém okruhu podlehl ve strhujícím finiši domácímu jezdci Kevinu Pauwelsovi, který slavil třetí triumf v sezoně a vrátil se do čela celkové klasifikace. Další český reprezentant Radomír Šimůnek skončil desátý stejně jako Pavla Havlíková v závodě žen.

Zdeněk Štybar. foto: ČTK

Závod na blátě v Zolderu se od čtvrtého z devíti kol proměnil v souboj trojice medailistů z letošního mistrovství světa, kde Štybar obhájil titul před Nijsem a Pauwelsem. Český reprezentant zvlášť v závěru hýřil aktivitou a bylo zřejmé, že zastaví pětitýdenní sérii nevydařených výsledků, kterou zakončil den před Štědrým večerem osmým místem na Superprestige v Diegemu.

V předposledním okruhu "cvičně" zaútočil v závěrečné technické pasáži, trojice se ale záhy opět sjela dohromady. Štybar odtáhl celé poslední kolo, ale v kritickém místě tentokrát žádný výraznější náskok nezískal. Přesto před sebe nikoho nepustil a do cílové roviny vjel jako první.

Výsledky závodu

1. Pauwels (Belg.) 1:03:44,
2. Štybar (ČR) stejný čas,
3. Nijs -20,
4. Vantornout -32,
5. Meeusen -35,
6. Wellens (všichni Belg.) -38,
...
10. Šimůnek -1:00,
24. Zlámalík -1:50,
34. Hník -2:54,
36. J. Polnický -3:09,
38. Kyzivát -3:34,
44. Kášek -4:52,
...Dlask a Bambula (všichni ČR) nedokončili.

Průběžné pořadí (po 6 z 8 závodů):
1. Pauwels 440 b.,
2. Nijs 430,
3. Štybar 375,
4. Vantornout 335,
5. Meeusen 325,
...
14. Šimůnek 197,
29. Zlámalík 102,
35. Kyzivát 89.

V zatáčce před finišem upadl Nijs a vypadl z boje o své čtvrté vítězství v sezoně, jeho krajan ale v posledních metrech dramatického dojezdu předstihl Štybara a uhájil belgickou neporazitelnost v SP. S Nijsem se spolu v triumfech pravidelně střídají od začátku sezony a nyní má v celkovém pořadí o deset bodů navrch Pauwels.

Štybara od prvního vítězství v sezoně dělilo pár centimetrů, což dal také při průjezdu cílem najevo naštvaným bouchnutím do řidítek. Druhý byl letos už v Táboře, kde rovněž prohrál s Pauwelsem, při premiéře v Plzni skončil při Nijsově triumfu za oběma Belgičany třetí. Na stupně vítězů se vrátil po jednom čtvrtém a dvou pátých místech a upevnil si třetí příčku v celkové klasifikaci.

Závodu žen dominovaly nizozemské reprezentantky, které kompletně obsadily stupně vítězů. Zvítězila mistryně světa Marianne Vosová před Daphny van den Brandovou a Sanne van Paassenovou.

Havlíková za vítězkou zaostala o dvě minuty a šest sekund a v pátém závodě seriálu se potřetí vešla do elitní desítky. Lépe dopadla v úvodu sezony v Plzni (8.) a Táboře (5.), z Top Ten pak vypadla na belgických okruzích v Koksijde (11.) a Namuru (15.).

V průběžném pořadí se Havlíková posunula na osmé místo před krajanku Kateřinu Nash, která po medailových umístěních v České republice další závody SP vynechala.

Vosová v závěru bez problémů setřásla vedoucí ženu SP Van den Brandovou, oplatila jí porážku z Koksijde a navázala na předchozí triumf v Namuru. Po absenci v obou českých pohárových závodech se už posunula na třetí místo průběžného pořadí za Van Paassenovou.

Autor:

2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč
2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč

Zúčastněte se volby jména roku 2024 a správně odpovězte na soutěžní otázku.