Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Dakar rozjeli nejlépe Roma a Casteu, Macháček je třetí na čtyřkolce

Sport

  19:59
Córdoba - Španělský automobilový jezdec Juan "Nani" Roma v BMW a francouzský motocyklista David Casteu na stroji Sherco rozjeli nejlépe slavnou Rallye Dakar.

Marc Coma - favorit kategorie motocyklů. foto: ČTK

 Z českých účastníků zahájil nadějně cestu za obhajobou prvenství mezi čtyřkolkáři Josef Macháček s yamahou třetím nejlepším časem, na vedoucího Poláka Rafala Sonika ztratil na 168 kilometrech měřených úseků na trase první etapy z Colónu do Córdoby 154 sekund.

Nejlepším českým motocyklovým jezdcem je Martin Macek na yamaze, který na lídra ztratil na 25. místě jedenáct a půl minuty. Miroslav Zapletal za volantem mitsubishi je v kategorii automobilových posádek hodnocen na 18.

místě se čtvrthodinovým mankem na lídra.

Trasa úvodní etapy byla zkrácena zhruba o padesát kilometrů, protože kvůli zvýšenému průtoku vody nebyly sjízdné některé brody, a tak pořadatelé posunuli místo startu. Do první etapy vyrazilo 150 motocyklů, 25 čtyřkolek, 130 posádek automobilů a 52 kamionů.

Roma si na 199 kilometrech vypracoval dvouminutový náskok před slavným krajanem Carlosem Sainzem ve volkswagenu, třetí je rekordman v počtu vítězství Stéphane Peterhansel s dalším BMW. Casteu jako čtvrtý muž loňského pořadí vede jen o tři sekundy před obhájcem stříbra Cyrilem Despresem z Francie na KTM a o dvanáct před španělským úřadujícím vítězem Markem Comou rovněž na KTM.

V neděli čeká posádky 687 kilometrů z Córdoby do La Rioja, z toho 355 bude představovat rychlostní zkoušku.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!