Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Dali jsme gól v přesilovce, ubránili jsme oslabení. Na tom se dá stavět, řekl Řepík

Sport

  16:45
Pchjongčchang - Ač byl v udržovací lajně, která měla zpočátku hlídat elitní útok soupeře, byl to nakonec právě Michal Řepík, který se podílel na obou českých brankách. Na tu první přihrál, druhou a vítěznou sám dal. „Věděli jsme, že to bude urputné, ale asi jsme doufali, že nám tam napadá o pár gólů více,“ přiznal po utkání Řepík.

Radost českých hokejistů v zápase s Jižní Koreou. foto: Reuters

Hokejisté otočili zápas s Koreou a na úvod turnaje ji porazili těsně 2:1

Jak těžký zápas to byl?

Šance tam od nás byly, ale Dalton to pochytal. Ukážeme si video, co musíme do příštích zápasů zlepšit. Určitě je třeba rychleji posouvat puky a dostávat se lépe ze třetiny. Naše nasazení bylo dobré, ale provedení horší. Oni nás napadali hluboko ve třetině a trošku nám to dělalo problémy.

Úkol vaší lajny byl pokrýt tu jejich první, že?
Ano. Asi budeme chodit na první lajny, abychom to ubránili a dali klukům šanci hrát proti těm „slabším“ lajnám.

Nakonec jste ale měl bilanci 1+1. Jak jste viděl přihrávku na první gól? A jak ten svůj druhý?
U prvního to byla jedna z věcí, kterou chceme v přesilovce mít. Otevřel se prostor, já viděl Kovyho (Kováře) před brankou, Korejci ho neuhlídali a on skvěle zasunul puk do branky. A u toho druhého puk přeskočil soupeři, já si do toho najel a střílel na teploměr. Daltonovi to propadlo. Nejdříve jsem nevěděl, kde puk je, tak jsem jel za něj a on mu vypadl. Stačilo dorazit.

V tu chvíli se zdálo, že vás obrat nakopne. Jenže rozjezd se zarazil. Proč?
No, zarazil... Oni neměli extra moc šancí. Něco ano, ale nebylo to nic velkého. My jsme měli šance, ale nenapadlo to tam. Dalton vše pochytal. Takové zápasy budou. Na druhou stranu možná lepší, že to bylo ubojované, že jsme si vyzkoušeli před Kanadou takový těžký zápas, než kdybychom to přešli hladce.¨

Michal Řepík, Ondřej Vitásek.Trénink české reprezentace v ledním hokeji na...
Brankář Pavel Francouz

Mluvil jste o nasazení. Co dalšího bylo ve hře pozitivní?
Dali jsme gól v přesilovce, ubránili jsme všechna oslabení. Na tom se dá stavět.

Co je třeba zlepšit?
Napadali nás hluboko. Nutili nás to házet hodně po mantinelech, tam na nás chodili a velmi těžko jsme se dostávali ze třetiny. Nebo ne tak hladce, jak bychom si představovali. Na tom budeme muset zapracovat.

Francouz: Čekal jsem, že zápas bude přesně takhle vypadat, a splnilo se to. Korejci hrají výborně v obraně, těží z brejků a v bruslení jsou velice dobří, rychlí

 Hokejový brankář Pavel Francouz si v úvodním zápase olympijského turnaje proti Koreji připsal jen sedmnáct zákroků. Přesto se jistým výkonem podílel na výhře 2:1.

"Čekal jsem, že zápas bude přesně takhle vypadat, a splnilo se to. Korejci hrají výborně v obraně, těží z brejků a v bruslení jsou velice dobří, rychlí," řekl Francouz po zápase.

Kapituloval již v osmé minutě. Nejprve sice zlikvidoval velkou šanci Kim Sang-uka, poté jej ale střelou zpoza hráče překonal Čo Min-ho. "Puk se tam trošku schoval. Samozřejmě jsem tam od toho, abych to chytil. Nebudu se vymlouvat, měl jsem ten puk mít," uvedl.

V dalším průběhu utkání už byl ale stoprocentní. "Snažili jsme se to hlídat a myslím si, že do žádných brutálních šancí jsme je nepustili, což bylo super. Kluci hráli výborně do obrany. I když jsme nedali tolik gólů, kolik jsme si představovali, tak jsme vyhráli 2:1 a jsme za to rádi," řekl brankář Čeljabinsku.

Francouz byl rád, že český tým vstupní zápas zvládl, také proto, že v úvodní den turnaje nečekaně prohrály týmy Ruska i USA. "Myslím, že i Korejce to mohlo povzbudit, když viděli, že se rodí překvapení. Šli do toho na plné pecky, byli opravdu nepříjemní. Musím je pochválit za jejich hru, byli nám vyrovnaným soupeřem. Nemají se za co stydět," uvedl.

Utkání se hrálo v zaplněné aréně ve skvělé atmosféře, na tribuně byla i nepřehlédnutelná početná skupina severokorejských roztleskávaček. "To je něco, co jako brankář při zápase nevnímáte. Když jsem se šel napít, tak jsem je samozřejmě viděl, ale snažil jsem se nekoukat do hlediště, abych se nerozptyloval. Bylo to prostě něco jiného," pousmál se Francouz, který fanoušky celkově ocenil.

Nevadilo mu ani, že reagují na některé běžné herní momenty. Aplaudují například i při střele ze středního pásma. "Je to něco jiného, zápas v Asii. O to zajímavější zkušenost. Všichni jsme si to užili s vítězným koncem. Bylo super, jak se Korejci klaněli fanouškům po utkání, to jsem nikdy neviděl. Bylo to opravdu něco jiného. Výborný zážitek," dodal Francouz.

ČTK

Michal Řepík, Ondřej Vitásek.Trénink české reprezentace v ledním hokeji na...
Brankář Pavel Francouz
Autor: