130 let

Hvězda Dallas Mavericks Dirk Nowitzki. | foto: LUCY NICHOLSON, ČTK

Dallas míří za premiérovým titulem

Sport
  •   11:20
DALLAS - Basketbalisté Dallasu Mavericks jsou v polovině cesty za premiérovým titulem v NBA. I ve druhém utkání finálové série využili domácího prostředí a tým Miami Heat porazili v neděli 99:85. Boj o titul se nyní stěhuje na Floridu.

Domácí tým díky kvalitní obraně znechutil zápas především pivotu Shaquillu O'Nealovi, který si připsal jen pět bodů; horší výkon ještě během své kariéry v play off nepodal. Robustní basketbalista proměnil pouze dva z pěti střeleckých pokusů z pole a tradičně se trápil při trestných hodech - ze sedmi se trefil do koše jen jednou.

V závěrečné čtvrtině už ho trenér Miami Pat Riley ani na hřiště neposlal. Rozladěný O'Neal po zápase odmítl mluvit s novináři, za což dostal od vedení soutěže pokutu 10.000 dolarů.

Zatímco průběh úvodního finálového duelu byl poměrně vyrovnaný, v neděli Mavericks naprosto ovládli vývoj zápasu, v němž vedli až o sedmadvacet bodů. "Prostě si myslím, že jejich energie a nasazení vysoko převýšily tu naši," řekl trenér Miami.

Rozhodující náskok získal dallaský tým ve druhé čtvrtině, kterou vyhrál rozdílem 15 bodů. Jeho nejlepším hráčem byl se 26 body a šestnácti doskoky Němec Dirk Nowitzki, který druhé vítězství nepřeceňuje. "Ještě jsme vlastně nic nedokázali, vyhráli jsme dva zápasy doma," upozornil na sílu soupeře.

Autor: Lidovky.cz