130 let

Kamil Stoch po dopadu. | foto: ČTK/AP, Reuters

Další Muraňkův test byl negativní, Poláci mají na Turné čtyř můstků naději

Sport
  •   14:34aktualizováno  23:20
Oberstdorf - Polští skokani na lyžích včetně obhájce prvenství Dawida Kubackého či bývalého šampiona Kamila Stocha získali novou naději, že budou přece jen startovat v úvodním závodu Turné čtyř můstků v Oberstdorfu. Svěřenci českého trenéra Michala Doležala, kteří patří tradičně k favoritům, sice museli do karantény kvůli nedělnímu pozitivnímu testu na covid-19 Klemense Muraňky, podle informací polského ministerstva sportu ale opakovaný odběr koronavirus nepotvrdil.

Polský tým se proto chce dostat v Oberstdorfu zpět do soutěže. Všichni skokani se dnes podrobili novým testům, jejichž výsledky budou známy v úterý ráno. FIS večer oznámila, že pokud budou všichni negativní, absolvují ve 14:30 tréninkové kolo, v 15:00 bude zkušební kolo a od 16:30 nastoupí do závodu. V něm by startovalo všech 62 přihlášených skokanů bez kvalifikace v klasickém formátu a ne k.o. systémem ve dvojicích, jak je na Turné zvykem.

Organizátoři oznámili vyřazení Poláků zhruba pět hodin před startem kvalifikace na úterní první závod Turné v Oberstdorfu. O Muraňkově pozitivním testu informoval polský svaz v neděli večer.

Polský skokan na lyžích Kamil Stoch
Skokan na lyžích Kamil Stoch slaví triumf v Bischofshofenu.

„Je nám to moc líto, ale kvůli ochraně zdraví ostatních sportovců nezbyla zdravotnímu úřadu žádná jiná možnost. Z rozhodnutí úřadu nemůžeme nechat polský tým v Oberstdorfu startovat,“ uvedl generální sekretář úvodního závodu Turné Florian Stern.

Pozitivní test na koronavirus měl v polském týmu pouze Muraňka. Jeho reprezentační kolegové měli výsledky negativní, ale vzhledem k tomu, že patří do kategorie s nejužším kontaktem s nakaženým, museli do karantény také. Tím by padla šance na obhajobu titulu pro Kubackého či na třetí triumf v kariéře pro Stocha, neboť se v celkovém pořadí Turné sčítají bodové zisky ze všech čtyř závodů.

Jeden z vyřazených polských skokanů Piotr Žyla označil situaci za „kabaret“. „Necháte se otestovat na Štědrý den - negativní. Odjedete na Tour den předem kvůli dalšímu negativnímu testu. Zopakujete test tři hodiny před oficiálním tréninkem - negativní. A pak nesmíte startovat, protože jste v pokoji s Maciejem Kotem (negativní třikrát), který údajně seděl na jídle proti Klemensi Muraňkovi, jenž měl slabě pozitivní test. A jeho další test bude dnes večer, ale to už se nekvalifikujeme,“ napsal na facebooku třetí muž z předvánoční generálky na Tour v Engelbergu.

Koronavirus se krátce před startem Turné objevil také v okruhu domácích německých skokanů. Pozitivně testován byl člen širšího realizačního týmu starající se o skokany z takzvané národní skupiny. Díky hygienickým opatřením ale nepřišel do kontaktu se sportovci a trenéry, takže start Němců v ohrožení není.

Autor: ČTK