Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Další obhajoba Klička: rozbije 'Ocelová pěst' americký 'Kanón'?

Sport

  12:00
PRAHA - Coby poslední americký držitel mistrovského pásu v nejtěžší váhové kategorii, vstoupí mezi šestnáct provazů, aby po třech letech navrátil titul do vlasti uvadající kolébky profesionálního boxu. Sebevědomý vyzyvatel Shannon Briggs (38) je před vyhecovanou sobotní bitvou naplněn odhodláním.

Vitalij Kličko. foto: ČTK

"Půjdeš ke dnu," přislíbil jednomu z panovníků rohovnického sportu, šampiónovi Vitaliji Kličkovi (39), první pád na podlahu ringu v jeho kariéře. Ačkoliv rodák z New Yorku přesvědčuje svého soupeře i fanoušky o konci jedné éry a změně obsazení na vrcholu pyramidy těžké váhy, kterou nyní neotřesitelně obývá sourozenecké duo z Ukrajiny (Vladimir, bratr Vitalije, je taktéž držitelem mistrovského pásu), odborníci těmto slovům příliš nevěří.

"Briggs je sice obrovský chlap, ale pomalý a na Kličky nemá," domnívá se boxerský trenér a odborník Marek Šimák. "Bude to oťukávaná. Kličko ho podle mne dorazí mezi desátým a dvanáctým kolem," přitakává nejlepší český profesionál a čerstvý mistr Evropy Lukáš Konečný.

Hubou Briggs mlátit umí, teď se čeká, co předvede v ringu
202 centimetrů vysoký zápasník nesoucí přezdívkou "Doktor ocelová pěst", jenž se kromě boxu věnuje i politické činnosti ve straně Úder Vitalije Klička, po čtyřleté odmlce a návratu do kolotoče bojů v rukavicích v roce 2008 pětkrát zvítězil – stylem KO z ringu vyprovodil Petera, Gomeze, Arreolu a Sosnowského a na body porazil obranáře Johnsona.

"Všichni byli děti," komentoval tyto soupeře na tiskové konferenci Briggs. "Já jsem opravdový chlap. Takový, s kterým ses nikdy neutkal," vzkázal obrovitému Ukrajinci. Jakoby zapomněl, jaké úrovně dosahují rivalové, s nimiž se utkal Američan po svém návratu (skončil po ztrátě mistrovského pásu v roce 2007 a comeback se konal v prosinci 2009): všechny čtyři totiž bez potu a dřiny přejel během prvního kola.

Zejména však díky jejich odevzdanosti a podprůměrné kvalitě. "Ránu ale rozhodně má a tohle je box. Pokud včas zariskuje, stát se může cokoliv. Třeba uvidíme i Vitalije Klička na zemi. Čím dřív zaútočí, tím lépe" vypočítává Briggsovy šance na úspěch Konečný.

Oba soupeři jsou již zkušení matadoři, a tak se zejména u aktuálního šampióna mezi novináři čím dál tím častěji hovořit o konci kariéry. "O překonání rekordu George Foremana nestojím (titul získal v pětačtyřiceti letech – pozn. redakce), ale momentálně se cítím, že mám ještě dostatek energie a síly na to, abych byl nejlepší," tvrdí Kličko.

VIZITKY

VITALIJ KLIČKO
Věk: 39 let
Národnost: Ukrajina
Výška: 202 cm
Rozpětí paží: 203 cm
Váha: 112 kilo
Bilance v profesionálním ringu: 40 výher (38 k.o.), 2 porážky, šampion organizace WBC.
Zajímavost: stejně jako Valujeva jej nikdy v kariéře neposlal žádný soupeř k zemi.

SHANNON BRIGGS
Shannon Briggs.
Věk:
38 let
Národnost: USA
Výška: 193 cm
Rozpětí paží: 203 cm
Váha: 121 kilo
Bilance v profesionálním ringu: 51 výher (45 k.o.), 5 porážky.
Zajímavost: je posledním šampionem těžké váhy ze Spojených států (titul držel v letech 2006-2007).

"Tři roky ještě může vydržet. V jeho případě věk nehraje roli, záleží na tom, jakou bude mít vůli se neustále tvrdě připravovat," tvrdí Lukáš Konečný a souhlasí i Marek Šimák: "Ještě dvě nebo tři léta na špičkové úrovni zvládnout může."

Kličko si komplikace nepřipouští, přemýšlí již o dalším soupeři
Velké odvety za kontroverzní porážku s Lennoxem Lewisem se Vitalij Kličko sice už nedočká, neboť legendární Brit po vítězství okamžitě ukončil kariéru, spadeno má však na jeho krajana Davida Hayeho (vedle Kličků drží poslední titul), jenž se nevybíravými urážkami a mediální válkou pustil do ukrajinských bratrů, aby je vyprovokoval k zápasu a následně se s nimi odmítl utkat.

"Má na vybranou, buďto se postaví mě a já to brzy ukončím, nebo přijme výzvu Vladimira, který ho bude trápit celých 12 kol a až v samotném závěru definitivně pošle k zemi," nabízí Kličko Hayemu možnost volby.

Aby se ale o případném duelu s Britem vůbec mohlo uvažovat, musí v sobotu večer v Hamburku Vitalij Kličko Briggse porazit. A Lidovky.cz budou u toho, on-line reportáž z galavečera začně již od 22:30, spolukomentovat ji bude nejlepší český boxer těžké váhy Ondřej Pála.

Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!
Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!

Hledáte udržitelnou a kvalitní hygienickou péči pro sebe i vaše miminko? Už dál nemusíte. Zapojte se do testování a vyzkoušejte produkty ECO by...