Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Další obrat a Dallas srovnal finále NBA s Miami na 2:2

Sport

  9:47
DALLAS - Basketbalisté Dallasu zabojovali v poslední části čtvrtého finále NBA a po výhře 86:83 vyrovnali stav série s Miami na 2:2. Klíčový koš nevstřelil nikdo jiný než Dirk Nowitzki, ačkoli nastoupil s dalšími zdravotními problémy. K Nowitzkého zraněnému prstu na levé ruce se tentokrát přidala chřipka.

Dallas - Miami (Novitzki v akci). foto: Reuters

Německý hrdina Dallasu sice v úvodu čtvrtého finále trefil své první tři střely, ale poté neproměnil deset z následujících 11 pokusů. Navíc poprvé po pěti utkáních minul z čáry trestného hodu. Ožil v poslední čtvrtině, v níž měl s deseti body lví podíl na dalším povedeném obratu Mavericks. Miami si po dvou minutách závěrečné části vytvořil nejvyšší náskok v zápase - o devět bodů. Poté ale domácí Jason Terry šesti body v řadě zavelel k obratu.

Půl minuty před koncem vedli domácí o bod a měli k dispozici celých 24 vteřin na útok. Nowitzki ale překvapivě najel do koše již v patnácté vteřině útoku, což se mu vyplatilo. Na druhé straně Dwayne Wade rychle snížil znovu na jediný bod, ale Miami muselo faulovat. Terry proměnil oba trestné hody a celek z Floridy měl šest vteřin na vyrovnávající trojku.

Dallas - Miami (Novitzki v akci).

Avšak nejlepší hráč hostů Wade po vyhození z autu špatně zpracoval míč, který dokázal už jen krkolomně vrátit do těžké pozice Miku Millerovi, jehož střela netrefila ani obroučku. Dallas nakonec ovládl posledních deset minut utkání 21:9. "Prostě jsme hráli s neuvěřitelným srdcem a trpělivostí," řekl po zápase pivot Dallasu Tyson Chandler, který si připsal 16 doskoků.

Wade byl nejlepším střelcem zápasu s 32 body. Chris Bosh přidal 24, ale hvězdný LeBron James trefil pouze tři z 11 střel a zůstal na osmi bodech. Dallas udělal změnu v základní sestavě, ve které J.J. Barea nahradil DeShawna Stevensona. Nejvíce bodů (21) v dresu Mavericks nastřílel Nowitzki, který u spoluhráčů našel konečně větší střeleckou podporu.

Terry přidal 17, Shawn Marion 16, Chandler 13 a Stevenson 11 bodů. Posledně jmenovanému paradoxně přesun na lavičku seděl, protože se poprvé od 2. února dostal do dvouciferných čísel. Páté finále se hraje ve čtvrtek znovu v Dallasu.

Autor:

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.