Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Další překvapení: kanadský veterán Guay je nečekaným mistrem světa v super-G

Sport

  13:27
SVATÝ MOŘIC - Kanadský veterán Erik Guay získal nečekaně titul světového šampiona v superobřím slalomu. V 35 letech se stal nejstarším mistrem světa ve sjezdovém lyžování a zároveň je prvním kanadským šampionem v této disciplíně. Hlavní favorit Nor Kjetil Jansrud skončil ve Svatém Mořici druhý se ztrátou 45 setin sekundy.

Erik Guay z Kanady slaví triumf v Super-G. foto: ČTK/AP

Guay se dočkal titulu po letech nevýrazných výsledků a po vleklých problémech s koleny. Triumfem navázal na šest let staré zlato ve sjezdu na MS v Garmisch-Partenkirchenu, tento zlatý double má jako teprve čtvrtý lyžař v historii. Úspěšný den Kanaďanů korunoval bronzem Manuel Osborne-Paradis a dal si dárek k dnešním 33. narozeninám. Na pódiu se sešli poprvé výhradně třicátníci.

Mistrovství světa ve sjezdovém lyžování ve Svatém Mořici

Muži - superobří slalom: 1. Guay (Kan.) 1:25,38, 2. Jansrud (Nor.) -0,45, 3. Osborne-Paradis (Kan.) -0,51, 4. Kilde (Nor.) -0,54, 5. Kriechmayr (Rak.) -0,88, 6. Pinturault (Fr.) -0,90, 7. Sander (Něm.) -0,97, 8. Janka (Švýc.) -0,99, 9. Paris (It.) -1,02, 10. Reichelt (Rak.) -1,09, ...32. HUDEC -3,93, 39. BERNDT -5,02, 40. ZABYSTŘAN -5,26, KRÝZL (všichni ČR) nedokončil.

Bývalý Kanaďan Jan Hudec, který od této sezony reprezentuje rodné Česko, ztratil na vítězného Guaye téměř čtyři sekundy a obsadil 32. místo. Do čtyřicítky ze 72 startujících se vešli i Ondřej Berndt a Jan Zabystřan. Kryštof Krýzl neprojel poslední branku.

Guay má z roku 2010 malý křišťálový glóbus právě za super-G, ale na MS v něm dosud nebyl lépe než šestý. Ve Světovém poháru za 14 let vyhrál rodák z Montrealu pětkrát - třikrát sjezd a dvakrát superobří slalom, naposledy v březnu 2010. Poslední dva týdny se dával dohromady po těžkém pádu ve sjezdu v Ga-Pa.

„Je to neuvěřitelné. Všechna zranění se mi promítla v hlavě, navíc ten nedávný pád, ale chtěl jsem na všechno zapomenout a soustředit se na závod,“ řekl Guay. Velké oslavy nechystá, rád by překvapil i v sobotním sjezdu.

Schmidhoferová vyhrála na úvod MS senzačně vyhrála super-G, Ledecká 29.

„Je potřeba riskovat, ale taky jet takticky. Trenér nás dnes upozorňoval na pasáž, kde se musí rychlost korigovat, přesně ta se mi povedla,“ dodal Guay, jenž získal téměř půlsekundový náskok na Jansruda až v závěru.

Norský vítěz tří ze čtyř super-G této sezony po druhém místě nesmutnil. „Erik jel špičkově, 45 setin o tom jasně vypovídá,“ uznal olympijský vítěz ze Soči. Obhájce titulu Rakušan Hannes Reichelt skončil desátý.

Osborne-Paradis získal v den 33. narozenin první medaili z velkých akcí v kariéře. „Manželka si už stěžovala a říkala: ‚Co ti mám dát k narozeninám, vždyť už máš všechno, co jsi chtěl‘. Na to jsem jí odpověděl: ‚Ještě nemám medaili z mistrovství světa‘,“ uvedl lyžař, jenž byl naposledy ve Světovém poháru na stupních vítězů před téměř dvěma lety.

Hudec byl zklamaný, odstup 3,93 sekundy na vítěze ho mrzel. „Myslel jsem si, že jsem blíž. Udělal jsem chybu jako v tréninku na nejdůležitější části, takové placce, kde jsem ztratil rychlost. Jsem zklamaný, vím, že umím zajet líp,“ uvedl v rozhovoru pro Českou televizi.

Krýzl měl na rychlostního specialistu Hudce náskok zhruba sekundu, jenže těsně před cílem chyboval. „Nemám tolik naježděno v takových rychlostech, ani naskákáno. Udělal jsem už chvíli předtím chybu a chtěl to zbytečně moc srovnat. Ale z jízdy mám dobrý pocit,“ hodnotil Krýzl, který se na MS soustředí na kombinaci.

Autor:

Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně
Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně

Šárka chtěla kojit. Chvíli to ale vypadalo, že se jí to nepodaří. Díky správně zvolené laktační poradkyni nakonec dosáhla úspěchu. Poslechněte si...