Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Další rána pro cyklistický svět. Wiggins prý zneužil před vítěznou Tour terapeutickou výjimku

Sport

  11:45
LONDÝN - Britská parlamentní komise ve zprávě o dopingu ve sportu uvedla, že cyklistický tým Sky a jeho bývalá hvězda Bradley Wiggins překročili „etickou hranici“ užíváním povolených látek zvyšujících výkonnost.

Pětinásobný olympijský vítěz Bradley Wiggins. foto: Reuters

Loučí se v dopingovém stínu. Britský cyklista Bradley Wiggins ukončil kariéru

Představitelé stáje i samotný vítěz Tour de France z roku 2012 se proti tomu ohradili.

Komise ve své dlouho očekávané zprávě uvedla, že nemůže s jistotou tvrdit, co obsahoval tajemný balíček, který obdržel Wiggins během závodu Critérium du Dauphiné v roce 2011. 

Na druhou stranu však podle ní neexistuje „spolehlivý důkaz“, jenž by potvrdil tvrzení Sky, že balíček obsahoval legální prostředek k léčbě onemocnění dýchacích cest.

Členové komise zároveň obvinili Sky a Wigginse ze zneužití takzvané terapeutické výjimky při užívání kortikosteroidu triamcinolonu. 

Wiggins, jehož trápí astma, obdržel výjimku na užívání této látky na léčbu zánětů před Tour v roce 2012, kterou jako první Brit v historii vyhrál.

Wigginsova medaile musela udělat „pápá“.
Bradley Wiggins s manželkou Catherine.

„Tyto léky tým Sky nasazoval v rámci pravidel Světové antidopingové agentury kvůli tomu, aby zlepšil výkonnost jezdců, ne kvůli lékařským potřebám. Tím překročil etickou hranici, kterou si (šéf týmu) David Brailsford sám pro sebe stanovil,“ uvedla komise.

Jeden z předních světových cyklistických týmů toto tvrzení popřel a proti závěrům komise se ohradil také Wiggins. 

„Je smutné, že můžete obvinit člověka z něčeho, co nikdy neudělal. Naprosto odmítám tvrzení, že bych nějaké léky užíval bez lékařské potřeby,“ uvedl pětinásobný olympijský vítěz, jenž ukončil cyklistickou kariéru v roce 2016.

Autor: