Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Ruští biatlonisté jsou opět vyšetřováni. Je to nesmysl, rozčiluje se Šipulin

Sport

  11:13aktualizováno  17:07
Vídeň / Praha - Ruští biatlonisté mají asi další velký problém. Rakouská prokuratura vyšetřuje pro podezření z používání nedovolených krevních transfúzí celkem deset Rusů, pět závodníků a pět funkcionářů.

Ruský biatlonista Anton Šipulin. foto: Reuters

Koho se má vyšetřování týkat:

Biatlonisté: Anton Šipulin, Jevgenij Garaničev, Alexandr Loginov, Alexej Volkov, Irina Starychová.

Funkcionáři: bývalý hlavní trenér Ruského národního týmu Alexandr Kasperovič, lékaři Arťom Kryntsilov, Alexandr Selyavkin, Jevgenij Shutov a Dmitry Topyčkanov.

Tento prohřešek se měl udát na mistrovství světa v roce 2017 v rakouském Hochfiltzenu. Tedy na stejném místě, kde se v těchto dnech konají závody Světového poháru, při němž byli někteří ruští závodníci vyslýcháni.

Na šampionátu, který se konal v loňském roce, sice ruští závodníci selhali v individuálních závodech, nicméně v týmových soutěžích se jim mimořádně dařilo. Ve štafetě mužů vybojovali zlato, ve smíšené štafetě potom bronz.

Jenže nyní mohou medaile rychle změnit majitele, pokud vyšetřování opravdu prokáže vinu ruské výpravy. Ta totiž do mužské štafety nasadila Alexeje Volkova s Antonem Šipulinem, kteří mají být mezi podezřelými sportovci. V bronzovém závodě byl počet „podvodníků“ stejný, jen Volkova nahradil Alexandr Loginov.

Ruský biatlonista Alexander Loginov.
Ruský biatlonista Anton Šipulin

„Ústřední prokuratura pro boj proti hospodářské kriminalitě a korupci v Rakousku vyšetřuje pět členů ruského biatlonového týmu kvůli používání zakázaných látek nebo metod pro účely dopingu, a dalších pět sportovců tohoto týmu pro podvody související s dopingem,“ uvedlo rakouské státní zastupitelství.

To ale ruští sportovci popírají. „Nikdy jsem nepoužil zakázanou látku. Nikdy jsem neporušil jediné antidopingové nařízení. Vždycky jsem se choval maximálně otevřeně vůči všem antidopingovým institucím. Jsem naštvaný z toho celého honu na čarodějnice. Podkopává to mou důvěru nejen k antidopingovým institucím, ale i k biatlonu jako takovému. Je to totální nesmysl,“ rozčiloval se Šipulin.

Rusové vyhrožovali mně i mé rodině. Chtěli nás umlčet, přiznává šéf českého biatlonu

Podobně reagoval i jeho reprezentační kolega Alexandr Loginov. Ten za doping v minulosti pykal, od Mezinárodní biatlonové federace (IBU) dostal trest zákazu činnosti na dva roky. „Už jsem jednou byl potrestán za něco, co jsem neudělal, a teď jsem byl s dalšími kolegy obviněn z podvádění s transfúzemi krve a ještě něčím jiným,“ napsal ve vyjádření Loginov.

Podobné vyšetřování se ale dalo ze strany odpovědných orgánů čekat, před pár dny se pro německou televizní společnost WDR vyjádřil šéf lékařské komise IBU James Carrabre, který prohlásil, že o dalších dopujících biatlonistech ví. „Jsem si jistý, dokonce velmi jistý, že půjde ještě o deset případů,“ řekl kanadský odborník.

Vyšetřování pochopitelně nevítá žádná z ruských autorit. „Pokud se vše potvrdí a my zjistíme, že vyšetřování má politický podtext s cílem vyvinout psychologický nátlak na ruské sportovce, zareagujeme velmi rychle,“ uvedla mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Sacharovová. Vážnost situace dokládá fakt, že do Rakouska vyrazil i nový šéf ruských biatlonistů Vladimir Dračev.

Autor: