Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Nejdříve Black Lives Matter, teď MeToo. Na fotbalové Rudokožce z Washingtonu se valí další problém

Washington Redskins foto: Reuters

Doporučujeme
Washington - O Washingtonu Redskins, česky zvanému Rudokožci, se v poslední době hovořilo především v souvislosti s iniciativou Black Lives Matter a změnou názvu, který byl organizacemi za práva původních obyvatel označen za urážlivý. Nyní má ale tradiční účastník ligy amerického fotbalu NFL na krku další velký problém. Patnáct bývalých zaměstnankyň a dvě novinářky obvinily členy týmu ze sexuálního obtěžování a slovního napadení.
  18:46

Jako první přišel s informací The Washington Post. Američtí novináři zveřejnili konverzaci Richarda Manna II s jednou se zaměstnankyň. Asistent personálního ředitele byl minulý týden na základě stížností propuštěn. Ve středu z funkce viceprezidenta odstoupil Larry Michael, kterému se stalo osudným video z roku 2018, kde se nevhodně vyjadřoval o svých spolupracovnicích.

Vlastníka Dana Snydera a prezidenta týmu Bruce Allena obvinění přímo nezahrnovala, oba ale byli kritizováni za to, že podobnému chování nedokázali předejít. „Washington Redskins berou tuto záležitost velice vážně. Ke konkrétním případům se nechce veřejně vyjadřovat, ale pokud k podobným událostem dojde znovu, budeme je řešit okamžitě,“ stojí v prohlášení klubu.

Po devadesáti letech už žádní Rudokožci. Tým NFL z Washingtonu se po nátlaku vzdá názvu Redskins

Za účelem provedení důkladného a nezávislého přezkoumání celé záležitosti a stanovení nových standardů pro zaměstnance byla najata právní zástupkyně Beth Wilkinsonová, která by se v nejbližší době měla sejít s vedením NFL.

„Jedná se o velice vážnou situaci. Zprávy jsou znepokojivé a zcela v rozporu s hodnotami naší soutěže. Každý zaměstnanec v jednotlivých týmech NFL má právo pracovat v prostředí bez jakékoliv formy obtěžování,“ vyjádřili se ke kauze představitelé nejvyšší soutěže amerického fotbalu.

Helma hráče z týmu Washington Redskins.
Logo Washingtonu Redskins.

The Washington Post kontaktoval více než čtyřicet současných a bývalých zaměstnanců. Hned čtrnáctka dotčených žen sdělila novinám, že podepsala dohodu o mlčenlivosti, a obávala se hrozbě soudních sporů.

„Nikdo si nezaslouží, aby se s ním takhle zacházelo. Pokud si jakákoliv žena chce udělat kariéru v mužském prostředí, neměla by mít pocit, že se neustále musí něčeho obávat,“ uvedla Emily Applegateová, která od února roku 2014 do srpna 2015 pracovala u Redskins v oddělení marketingu.