Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Další turnaj? Asi bych umřela

Sport

  13:24
BANGKOK/PRAHA - Je jako Roger Federer v sukních. Česká teenagerka Nicole Vaidišová natáhla svou vítěznou sérii turnajů na okruhu WTA už na tři triumfy.

Česká tenistka Nicole Vaidišová zazářila na asijském turné, kde získala tři tituly. foto: ČTK

Po Soulu a Tokiu završila své nadmíru úspěšné třítýdenní asijské turné v Bangkoku proti světové devítce Nadě Petrovové. Šestnáctiletá tenistka včera nezaváhala ani ve třetím finálovém duelu v řadě. Stala se tak první hráčkou, které se podařilo zkompletovat turnajový hattrick od loňského husarského kousku Lindsay Davenportové. Vaidišová odehrála během tří týdnů patnáct vítězných zápasů v řadě a její konto se rozrostlo o 79 500 dolarů. 

Ten skutečný bonbonek jste si nechala opravdu až na závěr. Petrovová je nejkvalitnější tenistkou, která se vám teď postavila do cesty. Přitom ještě nevyhrála turnaj WTA, vy máte titulů už pět.
Opravdu ještě nevyhrála? To je zajímavé... Já jsem ale za tu výhru strašně ráda. Je to jednou hráčka první desítky, a je proto příjemné vědět, že dokážu porážet i takové. 

Na US Open jste na ni přitom nestačila.
Tam jsem sice hrála dobře, ale nedokázala proměnit svoje šance. Hodně mě to potom mrzelo. 

Jako jediná jste letos zvládla vyhrát tři turnaje za sebou. Byla jste před finále s Petrovovou ve velkém stresu?
Proměněný mečbol představoval velkou úlevu. Už jsem byla utahaná, všechno mě bolelo. Ale nemám si určitě na co stěžovat. (směje se) 

A teď si představte, že mužská světová jednička Roger Federer absolvoval třiadvacet vítězných finále v řadě.
Hrozně ho obdivuju. Je až neskutečné, co všechno dokázal. Musí být fyzicky i psychicky ve skvělé formě. Jen vydržet tři čtyři dny na turnaji chce hodně... Teď si to určitě uvědomuju víc než kdy předtím. Ten tlak je velký, je to náročné. 

Jak jste to zvládala po fyzické stránce vy? Udržet výkonnost po dobu tří týdnů není nic jednoduchého.
Po předchozích turnajích jsem cítila únavu a v Bangkoku mi ze začátku chyběla motivace. Chtěla jsem jen jedno - rychle se vrátit domů... Navíc to počasí! V Soulu se muselo kvůli němu hrát i v hale, v Tokiu byla zima a v Bangkoku zase 37 stupňů a pětadevadesátiprocentní vlhkost vzduchu. Zjistila jsem ale, že to jde. Že jsem schopná se přizpůsobit, odehrát hodně zápasů, porazit hodně soupeřek. 

Co kdybyste si musela odpustit volno a pokračovat hned na dalším turnaji?
(smích) Tak to bych asi umřela. 

Není vaší výhodou to, že máte kvůli věku omezený počet turnajů? Ostatní hráčky mohou být v závěru sezony opotřebované, vy naopak záříte.
V tom to nebude. Taky jsem unavená. Navíc platí, že čím míň turnajů odehraju, tím mám menší šanci. 

Šanci na skok do elitní desítky? Kdy do ní vstoupíte? Už teď jste ve dvacítce.
Doufám, že brzy, ale nebudu říkat kdy. To je ošidné. 

Co vás čeká v nejbližších dnech? Budete doma na Floridě?
Letím domů. Mluvila jsem s mamkou a moc se na mě těší. Byla jsem na cestách strašně dlouho. Budu odpočívat, až pak mě ještě čeká Filadelfie. 

Vymyslela jste, čím se za báječný tenisový podzim odměníte?
Určitě si něco koupím, ale zatím ještě netuším, co to bude. Mám ráda kabelky, tak možná právě kabelku. Ale žádnou konkrétní ještě vybranou nemám.

Autor: