Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

David a Goliáš, díl druhý: Obrovitý Valujev chce konečně zničit Čagajeva

Sport

  20:31
PRAHA/HELSINKI - Lidovky.cz si pro vás připravily další on-line lahůdku. Zvíře z Východu se dočkalo. Po dvou letech má šanci oplatit „Bílému“ Tysonovi jedinou porážku z profesionálního ringu. V sobotu v Helsinkách se střetnou v boji o titul mistra světa těžké váhy WBA Nikolaj Valujev s Ruslanem Čagajevem. A utkání, které by mělo začít od 23:00 hodin, budete moci sledovat on-line.

Valujev vs. Čagajev (vpravo), výškový rozdíl 28 centimetrů. foto: www.boxnews.com

Je to půl roku od chvíle, kdy se toho mezi provazy boxerské supertíhy zase tolik nedělo. Březnový souboj Vitalije Klička s Juanem Carlosem Gomesem při vší úctě ke Kubánci příliš vzrušení a emocí nenabídlo. Teď ovšem přicházejí během jednoho měsíce dvě skutečné boxerské lahůdky.

SLEDUJTE BOXERSKÝ DUEL VALUJEV V. ČAGAJEV MINUTU PO MINUTĚ ON-LINE ZDE!

Již za několik desítek hodin se do ringu postaví Valujev s Čagajevem, 20. června si to na fotbalovém stadionu Schalke rozdají Vladimír Kličko s velkohubým Davidem Hayem. A oba zápasy slibují nejen špičkový box, ale také velkou vlnu emocí.

Valujev: Titul je můj!

ČAGAJEV

"Zbil jsem ho jednou, zbiju jej i podruhé, nebojím se."

Uzbecký pořízek Čagajev je totiž stále jediným boxerem, který dokázal 213 centimetrů vysokého Valujeva porazit. A svěřenec známého promotéra a intrikána Dona Kinga do teď tuto porážku nestrávil. "Jsem rád, že konečně budu mít šanci vše změnit. Jsem si jistý, že vyhraji. Od našeho prvního zápasu jsem se hodně zlepšil. Čeká mě nejdůležitější zápas v kariéře," troufá si obrovitý Rus, který z 52 zápasů v profesionálním ringu vyhrál rovnou padesátku. Jeden zápas skončil bez vítěze a asi málokdo ví, že toto utkání se odehrálo téměř na den přesně před deseti lety v Praze.

Valujev se sice chvástá, že titul patří jemu (s Čagajevem se o něj stále dělí, jelikož jejich odvetný zápas byl několikrát kvůli zranění uzbeckého boxera zrušen) a že se z porážky poučil, opak je však pravdou. Právě od souboje s Čagajevem jakoby Valujev ztratil své kouzlo neporazitelné bestie a jeho následná utkání rozhodně nebyla v jeho podání přehlídkou jasné dominance. Naopak – Ruize i Holyfielda porazil podle mnohých především díky rozhodčím. Legendární Holyfield dokonce podal proti výsledku zápasu z 20. 12. loňského roku oficiální protest.

VALUJEV VS. ČAGAJEV

NIKOLAJ VALUJEV:
Věk:
35 let
Výška: 213 cm
Váha: 141 kg
Přezdívka: Zvíře z Východu
Bilance v profiringu: 52 zápasů/ 50 výher, 1 porážka, 1 no contests
Zajímavost: Právě utkání, kde nebyl uznán ani jeden ze soupeře za vítěze, se uskutečnilo 7. května 1999 v Praze. Neznámý Valujev tehdy boxoval s Andreasem Sidonem.

RUSLAN ČAGAJEV:
Věk:
30 let
Výška: 185 cm
Váha: 104 kg
Přezdívka: Bílý Tyson
Bilance v profiringu: 26 zápasů/ 25 výher, 1 remíza
Zajímavost: Jeden z mála boxerů, kteří v amatérském ringu dokázali porazit kubánskou legendu Felixe Savona.

Čagajev: Zbil jsem ho jednou, zbiju jej znova
A Čagajev to moc dobře ví. A přehnaným respektem tento jinak v soukromí nenápadný a klidný muž také netrpí. Na tiskové konferenci před utkání na otázku novinářů, zda si na soupeře věří i tentokrát suše odpověděl: „Zbil jsem ho jednou, zbiju jej i podruhé. Nemám důvod se Valujeva obávat.“ S boxerem, který si pro svůj mrštný styl s tvrdými háky vysloužil přezdívku „Bílý Tyson“, nelze než souhlasit. Čagajev je ze současných vládců boxu nejmladší, letos na podzim mu bude teprve jedenatřicet let. A také je jediný, který ještě nepoznal hořkost porážky (26 zápasů/ 25 výher, 1 remíza).

„Opět jsem trénoval se svou basketbalovou skupinou, vím jak na Valujeva a v sobotu to předvedu celému světu,“ věří si Čagajev, jenž trénuje například s obrovitým Juliusem Longem (jeho bratři si zahráli basketbalovou NBA). Oba boxeři tak mají o motivaci postaráno. Navíc vítěz by se měl utkat s jedním z bratrů Kličků v sjednocujícím mistrovském zápase. Kdo jím bude? 14. 4. 2007 slavil Čagajev a fanoušci si přejí výhru uzbeckého národního hrdiny i tentokrát, odborníci o favoritu zápasu jednoznačně jasno nemají.

VIDEO ZE VZÁJEMNÉHO ZÁPASU 14. 4. 2007:


Hokejová aréna v Helsinkách Hartwall již zažila mnohé, od soboty se bude moci pyšnit tím, že jako první uvidí zápas o profesionální titul mistra světa v těžké váze na finském území. Nástup, gong a netrpělivě očekávané utkání může začít...