Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Mononukleóza s Kvitovou zamávala. Je těžké po ni žádat maximum, říká její kouč

US Open

  6:59
SINGAPUR (Od našeho zpravodaje) - Den před prvním mačem na Turnaji mistryň zabíjela tenistka Petra Kvitová míče s obdivuhodnou vervou a přesností. Kouč David Kotyza v tréninkové hale chvílemi uznale zvedal obočí. Ví, že levačka z Fulneku po mononukleóze stále nedospěla do optimální fyzické pohody. „Přesto má Petra lepší výchozí pozici než loni,“ tvrdí.

Petra Kvitová a David Kotyza po prvním wimbledonském triumfu. foto: MAFRA - Alexandr Satinský

Ještě před první salvou zápasů v Singapore Indoor Stadium odhadoval, že Ruska Šarapovová může na Masters zazářit, třebaže od Wimbledonu zápolila se zraněními.

„Maria bude nerozehraná,“ řekl Kotyza. „Její první zápas nemusí být moc pohledný, ale bude psychicky čerstvá a bude mít chuť. Pokud vyhraje a podaří se jí postoupit ze skupiny, stane se jednou z favoritek.“

Šarapovová se poté skutečně prostřílela a prokřičela k vydřenému vítězství nad Polkou Radwaňskou. Maličko podobně by se na srazu hvězd v tropech mohla cítit i Kvitová.

Na sklonku sezony připomíná WTA Tour lazaret. Vyhraje tady ta nejméně opotřebovaná?
Může to tak být. Záleží nejen na tělesné, ale taky na duševní stránce. Sezona byla náročná. Nikdy se tolik holek neucházelo o místenku na Masters. Serena (Williamsová) vyzobala hodně bodů a na dalších pozicích to bylo neskutečně vyrovnané. Spousta holek kvůli Singapuru objížděla i menší akce v Asii, některé ještě musely do Moskvy. Tohle může zdejší zápasy ovlivnit.

Češky zahájily Turnaj mistryň výhrami ve čtyřhře, uspěla Šafářová i duo H+H

Podobně jako Šarapovová měla zdravotní trable i Rumunka Halepová, že?
Ano, byla taky zraněná. Bavil jsem se s Darrenem Cahillem (jejím koučem). Přijeli sem ještě dřív než my, aby potrénovali. Ona cítí tlak, že je nejvýš nasazená, na což není zvyklá. Podle mě nás čeká nejotevřenější Masters za posledních pět let.

Na všech těch pěti ročnících jste byl s Petrou. Jaké máte ambice letos?
Vzhledem ke všemu, co prodělala, a k průběhu celého roku jsme rádi, že tu vůbec jsme. Účast na Masters bereme jako bonus. Teď se v každém zápase hodlá poprat o vítězství. Šanci má proti každé soupeřce.

Přiletěla sem v úplně jiné situaci než loni, že?
Je to tak. Loni měla výbornou Asii (titul ve Wu-chanu a finále v Pekingu), kde se kvalifikovala, ale vzalo jí to dost energie. A podepsalo se to na jejích výkonech tady. Čelila pomalejšímu povrchu, než jsme byli zvyklí z Istanbulu. Letos se s tím pere lépe. Po US Open toho moc nenahrála, ale přijeli jsme s předstihem, připravila se, adaptovala se na podmínky. Má lepší výchozí pozici než loni.

To nepostoupila ze skupiny. Co vlastně čekáte od prvního utkání s Němkou Kerberovou?
Holky se znají dobře. Celkem slušně si zahrály loni ve finále Fed Cupu. Petra ví, že má naději, ať se skóre vyvíjí jakkoliv. Může ho otočit, ale zároveň její vedení neznamená, že zápas dotáhne. Bude připravená bojovat o každý míč. Osobně jsem optimista.

Petra Kvitová finálovou účast v Pekingu neobhájí. Vypadla v 1. kole s Italkou...
Petra Kvitová v zápase proti Saře Erraniové.

Na US Open jste velebil její pracovitost. Můžete ji pochválit i teď?
Je těžké po ní žádat, aby makala pořád stejně. Kvůli pozůstatkům mononukleózy čelí stavům, kdy se necítí pohodlně. Nemůžeme od ní chtít denně stoprocentní přístup, energii a optimismus. Ale odhodlání má. Trošku se s tou situací srovnala. Je malý zázrak, že tady je. A může předvést kvalitní výkony.

Často tvrdíte, že o jejích výsledcích rozhoduje především hlava. Ta je teď v dobré kondici?
Mně se zdá, že je.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Zvolte jméno roku 2024 a vyhrajte Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč
Zvolte jméno roku 2024 a vyhrajte Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč

Každý týden můžete získat zajímavé balíčky od značek Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč. Hrajte s námi a získejte hlavní výhru, balíček s...