Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Davis Cup bez Berdycha, ale se Štěpánkem. Potom se uvidí

Davis Cup

  13:04
PRAHA - Nejasnosti ohledně složení českého týmu pro další kola Davis Cupu začínají mizet. Ve čtvrtfinále v Japonsku nenastoupí Tomáš Berdych, bude však hrát stabilní dvojka Radek Štěpánek. A v dalších kolech? "Na spekulace, co bude dál, je ještě čas," řekl kapitán týmu Jaroslav Navrátil.

Nápřah! Tomáš Berdych v akci. foto: MAFRA - Alexandr Satinský

Spekulace o složení českého týmu pro další souboje v Davis Cupu rozvířil v sobotu Tomáš Berdych. Česká jednička po prohře ve finále turnaje v Dubaji prohlásila: "Rozhodl jsem se pomoci své zemi vyhrát první kolo, a to bylo pro letošní rok vše. Když chcete prohánět nejlepší, kteří nehrají Davis Cup, zjistíte, že vám chybí dost týdnů, které navíc stojí hodně energie."

Navrátil: S Berdych se setkám v Miami

Berdychovo rozhodnutí neúčastnit se letošního Davis Cupu nemusí být definitivní. Zřejmě v to doufá i kapitán Navrátil, který pro ČTK řekl: "O tom, že by nehrál celý zbytek roku, nevím. Za dva týdny letím do Miami, kde se s Berdychem setkáme a situaci probereme."

Češi však na čtvrtfinále s Japonskem mohou počítat alespoň se stabilní dvojkou Radkem Štěpánkem, hrdinou finálových duelů se Španělskem (2012) a Srbskem (2013). Ten i v 35 letech podává dobré výkony, naposledy na turnaji v Dubaji trápil pozdějšího vítěze Rogera Federera.

"O Tomášově rozhodnutí, kterému rozumím a respektuji ho, jsem věděl od zápasu v Ostravě, když finálně mi ho potvrdil před svým odletem do Dubaje," řekl kapitán Jaroslav Navrátil. "I proto mě moc těší, že pro nominaci na Japonsko mohu počítat s Radkem Štěpánkem. I díky němu pojedeme v silné sestavě, která může pomýšlet na postup."

K Berdychově oznámení, že už letos v Davis Cupu nenastoupí vůbec, se vyjádřil jen neurčitě. "Na spekulace, co bude v budoucnu, je ještě čas. Nyní je naším úkolem uhrát v Tokiu 3 body, které zajistí start v semifinále proti Francii nebo Německu.“

Černošek: Další prognózy nechme po 2. kole

Podobně mluvil i Miroslav Černošek, majitel České sportovní, která zápasy Davis Cupu zajišťuje a má na starosti i účast hráčů: "Díky řadě zkušeností, dlouholeté spolupráci s oběma hráči, které si nesmírně vážím a která vyústila i k dvojnásobnému vítězství v Davis Cupu, si další prognózy a odhady dovolím odkázat na dobu  po dubnovém 2. kole, a případném vítězství, ve které všichni věříme."

Z Berdychova sobotního vyjádření se zdálo jasné, že už s účastí v Davis Cupu letos nepočítá. Na druhou stranu po domácím zápase 1. kola proti Nizozemsku řekl: "V Ostravě to nebyl můj poslední zápas, který jsem v Davis Cupu odehrál."

I bez něj mají Češi slušné šance na postup do semifinále. Jedničkou čtvrtfinálových soupeřů je sice 20. hráč světa Kei Nišikori, toho však v poslední době trápí zranění. Další japonští tenisté jsou až ve druhé stovce žebříčku ATP. Zápas se odehraje 4. až 6. dubna v Tokiu.

V prvním kole proti Nizozemsku byli v českém týmu kromě Berdycha a Štěpánka ještě Lukáš Rosol a Jiří Veselý.

Autor:

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...