130 let
Český tým při úvodním ceremoniálu.

Český tým při úvodním ceremoniálu. | foto: ČTK

Doporučujeme

Davis Cup: Češi mají šanci na finále, Chorvaté ale budou těžký oříšek

Sport
  •   22:52
PRAHA - Obrovský úspěch, velká šance na finále a skvělá reklama pro tuzemský tenis. Tak zní reakce legendárních tenistů na víkendový postup českého týmu do semifinále Davisova poháru. Ovšem na postup do finálového boje o "salátovou mísu" si věří i Chorvaté, náš semifinálový soupeř.

Poprvé od roku 1996 budou mít čeští tenisté možnost vybojovat si finále slavné týmové soutěže a­možná i získat salátovou mísu, trofej pro celkového vítěze Davis Cupu. Nadšení z výhry 3:2 nad Argentinou neskrývaly ani legendy českého tenisu.

ÚSPĚŠNÉ TÝMY HISTORIE

FINÁLE 1975: K zisku salátové mísy měli čeští tenisté velice blízko už v roce 1975. Až ve finále v Bastadu podlehli domácím Švédům. Barvy Tre Kronor tehdy hájil v Davis Cupu až do roku 1980 neporažený Björn Borg, který hladce zvítězil v obou svých dvouhrách. Nepomohla ani ikona českého tenisu sedmdesátých let Jiří Hřebec a ­legendární Jan Kodeš. Oba sice dokázali po boji porazit švédskou dvojku, ale společně nestačili na deblový pár Borg, Bengtson. Klíčový třetí bod ve čtyřhře získali Švédové jednoznačně ve třech setech.

VÍTĚZNÉ FINÁLE 1980: Do Prahy přijeli Italové. Nehrající kapitán proti nim nominoval silnou čtveřici Ivan Lendl, Tomáš Šmíd, Pavel Složil a Jan Kodeš. Rozhodujícím momentem byl hned první den. Tehdy jedenáctý hráč světa Šmíd nastoupil po noci strávené v nemocnici, kde mu propláchli žaludek, vysílený a­ s­bolestmi proti nejlepšímu hráči soupeře Adrianu Panattovi a v pěti setech ho udolal. Lendl pak přidal druhý bod. Už po čtyřhře bylo jasno. Československo vybojovalo svůj zatím jediný Davisův pohár v­historii.

SEMIFINÁLE 1996: Až do tohoto víkendu zatím jediný český postup do semifinále Davis Cupu po rozpadu federace. V roce 1996 Petr Korda, současný kouč Radka Štěpánka, s Danielem Vackem zdolali ve čtvrtfinále Spojené státy, oslabené o Peta Samprase a Andrého Agassiho. Poté v pražském semifinále nestačili na Švédsko a­ prohráli hladce 1:4 na zápasy. "Tenkrát Švédi měli Edberga a­ Björkmana. To jsou legendy světového tenisu," vzpomínal tenista Jiří Novák, který ještě tehdy s Bohdanem Ulihrachem za lídry týmu "zahříval lavičku".

"Je bezva být znovu mezi nejlepšími čtyřmi výběry na světě," těší Jiřího Nováka, který byl součástí týmu, jenž v semifinále před třinácti lety nestačil v Praze na Švédy. "Samotný postup do semifinále je velká reklama pro náš tenis," přitakává Tomáš Šmíd.

Chorvaté? Lepší soupeř než Američané se zdravým Roddickem
Právě on a Ivan Lendl dovedli v­roce 1980 tehdejší český tým k ojedinělému daviscupovému triumfu. Mají svěřenci nehrajícího kapitána Jaroslava Navrátila šanci zopakovat devětatřicet let starý úspěch? "Myslím, že naše družstvo byla trochu jiná klasa. Pokud si dobře pamatuji, tak Ivan Lendl byl tehdy světová trojka, vůdčí osobnost. Já byl na jedenáctém místě žebříčku ATP. Rozhodně to ale neznamená, že by teď kluci neměli šanci. Mají ji, a velkou," připomíná bývalý nejlepší deblista světa, zatímco Tomáš Berdych s Radkem Štěpánkem se pohybují kolem světové dvacítky.

V cestě do finále se českým hráčům postaví v září Chorvaté, kteří ve čtvrtfinále vyřadili Američany. "Budou mít větší příležitost postoupit, než kdyby hráli proti Američanům s Andym Roddickem v nominaci," myslí si Bohdan Ulihrach, jenž v ­roce 1995 dokázal porazit Peta Samprase.

Roddick, základní kámen dvouher USA, hraje v životní formě. Ve wimbledonském finále se ale zranil, a nemohl reprezentovat. Toho využila silná chorvatská sestava. "Ivo Karlovič je bombarďák. Tvrdým servisem nepustí soupeře do rytmu. Marin Čilič je zase mladá vycházející generace. Takový horší Juan Martín del Potro. Navíc se hraje u nich. Bude to hodně těžké," varuje Ulihrach. Chorvaté mají dost času, aby do září získali i­ další opory. Ivan Ljubičič totiž zatím odmítá reprezentovat a Mario Ančič se léčí ze zranění.

Musí být zdraví a ve formě
Berdycha a Štěpánka tudíž čeká životní výzva. Letos poprvé budou muset hrát na půdě soupeře. Přivítá je bouřlivé, temperamentní publikum a také antuka. Povrch, na kterém chorvatští tenisté vyrůstají. Základním předpokladem, aby semifinále skončilo českou spokojeností, je zdraví této ústřední dvojice. "Umí zahrát velké zápasy na každém povrchu, a ještě zvládnou čtyřhru. Bez jednoho z nich si to nedokážu představit," říká Novák.

Chorvatský hrdina Čilič:
"Češi jsou nepříjemní, ale my míříme vysoko!"

Chorvatsko jásá, tenistům ze země na Jadranu podruhé v­historii vyšel postup do semifinále Davis Cupu. Stalo se tak poprvé od roku 2005, kdy v bratislavském finále porazili tým Slovenska. Nyní v­ Poreči zdolali celek USA 3:2 a také před zářijovým semifinále s Českem si věří. 

Postupovou jistotu zařídil v neděli Marin Čilič, čtrnáctý hráč světového žebříčku. Na antuce v Poreči porazil Jamese Blakea 6:3, 6:3, 4:6, 6:2 a­ postaral se o ­důležitý třetí bod. "Hrál jsem jako v transu, tohle byl můj největší zážitek kariéry," zářil 20letý domácí hrdina, který tak po páteční pětisetové bitvě s ­Mardym Fishem přidal druhé vítězství.

Chorvaté se nyní mohou pyšnit nevšední bilancí s Američany – utkali se s nimi třikrát a vždy je porazili. "Davis Cup jsme vyhráli dvaatřicetkrát, ale nejsme schopni udolat Chorvaty. Neuspěli jsme v­ roce 2003, ani o dva roky později," smutnil komentátor listu Washington Post, aniž připomněl, že Američanům po zranění ve finále Wimbledonu chyběl Andy Roddick.

Zatím se neví, zda zářijový duel s­ českým týmem uvidí opět Poreč, tenisté však věří, že ano. "Už jen kvůli fantastickému publiku, které nás hnalo k úspěchu. Budeme to potřebovat, Češi jsou nepříjemní, ale my míříme vysoko," pravil Čilič a­ připomněl, že Štěpánka letos v Paříži porazil. "Mám pocit, že mu sedí rychlejší povrchy," naznačil, že Chorvaté znovu sáhnou po antuce.

Ani sestava, s níž proti českému celku vyrukují, není jasná. "Kromě Čiliče a Karloviče budeme potřebovat ještě jednoho špičkového hráče. Proto počítám, že se po zranění vrátí Mario Ančič, a nevzdávám se služeb Ivana Ljubičiče," zmínil nehrající kapitán Chorvatů Goran Prpič hrdinu Davis Cupu z roku 2005, který se již rozloučil s reprezentací.

A jak vypadá zmíněná podpora publika? "Pořád jsem slyšel výkřiky ‚US, go home‘ nebo potlesk, když mi nevyšlo první podání. Nebylo to korektní," postěžoval si James Blake, jenž prohrál jak v pátek s Karlovičem, tak v neděli s Čiličem.

Autoři: Michal Hořejší, Jiří Jakoubek