Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Konec nadějí. Rosol znovu padl a Češi budou hrát v Davis Cupu o udržení

Davis Cup

  13:21aktualizováno  16:35
OSTRAVA - Po čtyřech letech budou čeští tenisté bojovat o udržení mezi světovou elitou. V 1. kole Davis Cupu prohráli bez Berdycha a Štěpánka v ostravské ČEZ Aréně s Austrálií 1:3. Záchvěv naděje na obrat sice přinesla mladá dvojice Veselý, Pavlásek ve čtyřhře, ale v nedělním souboji jedniček Lukáš Rosol podlehl Bernardu Tomicovi 6:7 (4), 3:6, 6:7 (5). Jan Mertl pak v daviscupové premiéře porazil Samuela Grotha 6:3, 6:2 a upravil konečný výsledek.

Rosol se natahuje po míčku v utkání s Australanem Tomicem. foto: Adolf Horsinka, MAFRA

V Ostravě je krásné slunné počasí, jenom nad Vítkovicemi se rozhostil smutný černý mrak. A nemá jej na svědomí žádná z místních fabrik. Ale tenisová výprava z druhého konce zeměkoule.

Rosol bohužel při neúčasti obvyklých opor nedokázal vybřednout z herní krize (letos vyhrál jediný zápas) a nepotvrdil roli týmového lídra. V pátečním singlu měl na dosah vítězství s 18letým Thanasim Kokkinakisem, ale nakonec prohrál v pěti setech.

Na Tomika v neděli nenašel 29letý český hráč (31. v žebříčku ATP) protizbraň a prohrál za dvě hodiny a čtvrt hodiny po dvou tie-breacích. Australský lídr (38.) tak po Jiřím Veselém přehrál snadno i druhé Čecha a zůstal na tvrdém povrchu v týmové soutěži stoprocentní.

„Nemůžu se na nic vymlouvat, Tomic mě přehrál,“ řekl v televizním rozhovoru poražený Rosol. „Ale děkuji divákům za podporu. Doufám, že to vyjde příště.“

Austrálie se tak těší na Kazachstán, s nímž se v červenci utká o postup mezi nejlepší čtyři země. Češi naopak padají po dvou triumfech v letech 2012 a 2013 do baráže.

ON-LINE PŘENOS ZDE

V září 2011 po nečekané domácí porážce s Kazachstánem dvojice pozdějších šampionů Tomáš Berdych, Radek Štěpánek v Rumunsku s přehledem zachránila účast mezi elitou. Oba by snad měli být k dispozici také letos. Čeští tenisté od zavedení Světové skupiny sestoupili pouze v roce 2005.

Pozitivní zprávou ostravského víkendu je pouze sobotní čtyřhra, v níž dvacetiletý nováček Adam Pavlásek spolu s o rok starším parťákem Veselým zaskočili australskou dvojici Sam Groth, Lleyton Hewitt a zajistili divákům zábavu i na neděli.

Kapitán Jaroslav Navrátil (a tenisoví fanoušci jistě též) věří, že oba mladíci mohou být v budoucnu českými lídry v Davis Cupu.

Podle pravidel se musely v závěrečném dnu týmového klání odehrát alespoň čtyři sety, takže dostal šanci také druhý nováček Jan Mertl proti Samuelu Grothovi.

Třiatřicetiletý tenista si v uvolněné atmosféře připsal první výhru v prvním zápase za Česko. Australana Grotha zdolal za hodinu 6:3, 6:2. Konečný stav tedy zní - 2:3.

„Užíval jsem si to od prvního míče. Snažil jsem se nedělat zbytečné chyby, když jsem byl ze začátku trochu nervózní,“ pravil debutant Mertl.

Rosol bojoval, ale Tomic ho přehrál

Rosol nastoupil na kurt odhodlaně, cítil odpovědnost za výsledek. Na tribunách se mu snažili dodat sebevědomí diváci.

V pátém gamu si český tenista počíhal na Tomicův servis a výborně zareturnoval - tři brejkboly . Australan pestrou hrou však všechny tři hrozby brejku zahnal

V dlouhých výměnách to bylo o trpělivosti, přesně jak předvídal kapitán Navrátil, oba bez potíží drželi servis.

Rosol musel ubrat z útočné hry na riziko, jak to má zažité. Tomic se navíc dobře bránil a často měnil rytmus úderů. Míče navíc létaly nízko, těžko z nich mohl Čech „zabíjet“.

Český hráč dokázal dvakrát za sebou odpodávat na udržení v setu a rozhodovalo se až v tie-breaku. Rosol tam bohužel udělal několik nepřesností a musí dotahovat.

Ve druhém setu se bohužel čím dál víc projevoval fakt, že Rosolovi nesedí Tomicův styl. Ačkoliv se domácí tenista snažil, nedokázal výměny zakončit. Australský sok pokračoval v perfektní obranné hře. Navíc trefoval míče technicky, bekhendy často čopoval a Rosol s tím měl velké problémy.

Servírující Lukáš Rosol.
Tenista Lukáš Rosol v péči fyzioterapeuta.

Když za stavu 1:2 přišel poprvé v utkání o servis, hrozilo, že Tomic půjde do trháku. Ovšem australská jednička udělal na brejkbol dvojchybu, což však vzápětí zopakoval také Rosol.

V pátečním utkání si nechal Rosol masírovat namožená záda, nyní si vyžádal pauzu na ošetření kvůli bolavému kotníku.

Zdvořilostní výměna brejků už dál nepokračovala, ale na konci druhé sady sebral českému hráči další servis a posunul protinožce blíže ke čtvrtfinále Davis Cupu.

Také třetí set probíhal podobně - Rosol i Tomic si drželi servis. Český hráč se přes veškerou snahu nedokázal dostat nad 22letého Australana.

Druhá zkrácená hra byla o něco dramatičtější. Rosol méně kazil a za stavu 5-4 vypadalo jeho podání jako eso. Ale jestřábí oko to vidělo jinak.

Tomic při mečbolu přešel do ofenzívy, zatlačil Rosola do rohu dvorce a míček uklidnil na opačnou stranu. Konec. Australský hrdina roztáhl vítězoslavně ruce a žlutozelená skupinka vykřikla postupovou radostí.

Výsledky 1. kola Davis Cupu

ČR - Austrálie 1:3 po třetí dvouhře

Rosol - Tomic 6:7 (4:7), 3:6, 6:7 (5:7).

Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze
Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze

Řada maminek řeší u dětí odřená kolena, škrábance, neštovice nebo třeba záněty středního ucha. Z těchto příhod se děti většinou velmi rychle...