Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Štěpánek mu půjčil kraťasy a Pavlásek premiéru zvládl: Byl jsem nažhavený

Davis Cup

  19:28
OSTRAVA - Zelenáč Pavlásek po servisu pádil vpřed. Zvládl těžký volej, po němž veterán Hewitt napálil míč pouze do sítě. Konec. Opět se projevilo kouzlo Davis Cupu, čeští mladíci v Ostravě přinejmenším oddálili porážku od Australanů. Jiří Veselý s Adamem Pavláskem přemohli zkušený pár Lleyton Hewitt, Sam Groth 1:6, 7:6, 3:6, 7:6, 6:2 a snížili v utkání 1. kola na 1:2.

Český tenista Adam Pavlásek během daviscupového utkání proti Austrálii. foto: MAFRA

Nejprve se za ryku obecenstva ve výskoku srazili hrudníky, jako to dělávají fenomenální bratři Bryanové. Pak se objali. Ještě na kurtu poskytli první rozhovor a poté přijímali gratulace od rozjařených diváků, kteří ještě zůstali v hale.

Dvacetiletý Pavlásek a o rok starší Veselý vrátili víru týmu, který byl po pátečních porážkách skleslý. Nečekaně zdolali zkušené australské soupeře, třebaže brzy ztráceli 1:6, 0:3 a později 1:2 na sety.

„Nejdřív jsem byl dost svázaný, ale naštěstí jsem se časem uvolnil,“ řekl Pavlásek, který ztratil první čtyři své servisy.

„Úvod vypadal beznadějně, oni byli daleko lepší,“ uznal Veselý. „Když jsme je brejkli na 1:3 a podrželi si podání, začalo se to vracet do správných kolejí.“

Davis Cup: Češi mají naději. Veselý s Pavláskem vyhráli čtyřhru

Jaký byl recept, který na Australany začal fungovat?
Veselý:
Držet si servis a returnovat jim pod nohy. Snažit se hrát přes Grotha, který se s průběhem zápasu pořád zhoršoval. Dělal čím dál víc nevynucených chyb.
Pavlásek: Když jsem se při returnu postavil blíž k síti, fungovalo nám dobře přebíhání.

Kdy jste se dozvěděl, že budete hrát, Adame?
Pavlásek:
V pátek pozdě večer, asi v půl dvanácté si mě kapitán Navrátil zavolal a oznámil mi to.

Jak se vám pak spalo?
Pavlásek:
Dobře! Byl jsem nažhavený na premiéru a těšil jsem se.

Jirko, věřil jste Adamovi i po tom rozpačitém úvodu?
Veselý:

Já jsem byl při svém prvním zápase v Davis Cupu taky hodně nervózní, takže jsem věřil, že se Adam oklepe. Dostává ode mne podtrženou jedničku.

Na druhé straně kurtu stál Hewitt, který si poprvé „pohrál“ s Davisovým pohárem v roce 1999. S čím jste si tehdy hráli vy?
Veselý:
S autíčkama.
Pavlásek: Mně bylo pět, takže určitě s autíčkama. Možná už jsem si začal doma trochu pinkat o zeď.

Adama, jak vám tenhle triumf může pomoct v další kariéře?
Pavlásek:
Určitě je to pro mě zatím největší vítězství. Doufám, že mě to nakopne. Když ne tohle, tak už nevím co. Věřím, že tyhle zkušenosti v budoucnu prodám.

Jak jste vnímali atmosféru v aréně?
Veselý:
Opravdu jsem si to užíval. V pátek to nebylo tak divoké, protože průběh nebyl ideální. Dneska s námi hala žila. Sehrála velmi důležitou roli.
Pavlásek: Byla to paráda. Takové zápasy mám nejradši. Přiblížil se tomu snad jen náš zápas s Amerikou na Hopman Cupu v Perthu.

Jiří Veselý (vpravo) zahrává těžký úder zády k síti.
Adam Pavlásek (na obrázku) s Romanem Jebavým ve čtyřhře proti nizozemskému páru...

Nastoupili jste spolu v Galeově poháru, jakémsi juniorském Davis Cupu, a taky v několika turnajích. Dá se říct, že jste sehraní?
Pavlásek: Ano, už víme, co ode sebe můžeme očekávat, což je výhoda.
Veselý: Už při tom Galeáku jsme doufali, že máme před sebou nějakou budoucnost. Je parádní, že jsme to dotáhli do Davis Cupu a vyhráli prvního společného debla.
Pavlásek: Nevěřil bych, že poprvé půjdu na kurt proti Hewittovi a vyhrajeme.

Vy jste údajně měl problémy s výstrojí, Adame. Je to pravda?
Pavlásek:
Ano. Můj sponzor bohužel nevyrábí červené šortky. Takže mi Radek Štěpánek půjčil kraťasy a Jirka dvě modrá trička. Tenisky, ponožky a boxerky jsem měl svoje.

Autor:

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.