Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Davis Cup dobyli Chorvaté

Sport

  10:38
BRATISLAVA - Držiteli proslulé „salátové mísy“ se poprvé v historii stali tenisté Chorvatska. V dramatickém finále porazili domácí Slovensko 3:2. Vítězný bod zajistil Chorvatům v závěrečné dvouhře Ančič, který porazil Mertiňáka 3:0 na sety.

Chorvatsko vybojovalo Davisův pohár foto: AFP

„Je to báječný pocit. Udělali jsme radost celému Chorvatsku,“ chrlil ze sebe šťastný Ančič. „Stále nemůžu uvěřit tomu, že se nám splnil náš sen.“

Za nerozhodného stavu měli papírově navrch Chorvaté, stejně jako v celém utkání. Dvaadvacátý hráč světa Ančič totiž změřil síly se soupeřem postaveným v žebříčku o více než sto čtyřicet míst hůře. Mertiňáka poslal kapitán Slováků na kurt místo Karola Kučery, který hrál v pátek jako náhradník za zraněného Karola Becka.

V prvním setu nebyl žebříčkový rozdíl mezi Ančičem a Mertiňákem znát. Oba hráči dobře servírovali a ani jeden z nich neměl navrch ve výměnách od základní čáry. Až v tie-breaku se projevila zkušenost jednadvacetiletého rodáka ze Splitu, který domácímu hráči povolil jen jeden bod a získal sebevědomí. „Začal jsem věřit, že se to povede,“ usmíval se Chorvat.

Ančič se uklidnil, začal mnohem lépe podávat a přidal na razanci. Svoji převahu zúročil hned na začátku druhého setu, kdy získal poprvé v utkání Mertiňákův servis, který mu stačil k zisku sady. Stejný scénář se opakoval na začátku třetího setu. Mertiňák ještě vyrovnal na 3:3, ale znovu přišel o podání v deváté hře.

Ančič za pomoci patnácti es a výpadů k síti zápas ukončil. Po proměněném druhém mečbolu propukla chorvatská oslava. V hledišti bouchaly petardy, zářily červené světlice a tenisté s kapitánem a realizačním týmem rozjeli na ploše vítězný tanec.

Hráči se klaněli fanouškům s národní vlajkou na zádech a zpívali vítězný chorál zakončený skandováním „Chorvatsko, Chorvatsko“.

Šestašedesátiletý Chorvat Niki Pilič je prvním kapitánem, který vyhrál Davisův pohár na lavičkách dvou různých zemí.

Předtím stál u tří titulů Německa v letech 1988, 1989 a 1993. Mezi vítěze se zapíše i Goran Ivaniševič, chorvatský vítěz Wimbledonu, který ukončil kariéru, ale byl v nominaci.

Hrbatý zpozdil chorvatskou oslavu
Cestu za triumfem zkomplikoval Chorvatům Dominik Hrbatý, který ve včerejší úvodní dvouhře napravil zaváhání ze sobotní čtyřhry a porazil Ivana Ljubičiče. Pětisetové drama trvalo v Národním tenisovém centru tři hodiny a dvacet minut. Přitom Ljubičič málem nenastoupil. Chorvatská jednička se totiž probudila ráno v Bratislavě se zablokovaným krkem.

Na zdravotní komplikace se nevymlouval. „Nemohu jistě říct, že bych vyhrál, kdyby mi nic nebylo,“ doplnil. Fyzioterapeuti se devátého hráče světa celé dopoledne snažili dát dohromady a ještě krátce před jednou hodinou odpoledne, dokdy bylo možné udělat změnu, si Ljubičič nebyl jistý, zda nastoupí.

„Bylo to nejtěžší rozhodnutí v mé kariéře. Šel jsem do toho, ale nebylo to moc dobré,“ řekl.

Dostal prášky na uvolnění svalů a proti bolesti. To zanechalo následky na jeho žaludku. „Po druhém setu jsem šel na toaletu a musel se vyzvracet. Bolelo mě břicho,“ uvedl chorvatský tenista.

Přípravu na utkání neměl Ljubičič ideální. „Není to perfektní, když musíte myslet na sebe, a ne na zápas. Nemohl jsem hrát svoji hru, ale opakuji, Hrbatý hrál neuvěřitelně,“ řekl Ljubičič, který už podobné problémy zažil letos v Cincinnati. „Tam to bylo ještě horší. Každého to může potkat,“ dodával.

„Věřil jsem, že se to podaří dotáhnout do konce. Škoda porážky ve čtyřhře,“ zalitoval Hrbatý.

Vůbec nejčastějšími vítězi Davis Cupu jsou Američané. Ve více než stoleté historii dobyli trofej jedenatřicetkrát, na paty jim šlapou Australané s dvaceti osmi prvenstvími. Československo se radovalo z trofeje jednou, v roce 1980. O rok později změnila soutěž formát a o prestižní „salátovou mísu“ bojuje šestnáct nejlepších členů Světové skupiny. V té budou pro příští sezonu poprvé chybět tenisté České republiky.

Finále Davis Cupu
Slovensko - Chorvatsko 2:3
Pátek:
Kučera - Ljubičič 3:6, 4:6, 3:6, Hrbatý - Ančič 7:6 (7:4), 6:3, 6:7 (4:7), 6:4.
Sobota: Hrbatý, Mertiňák -Ančič, Ljubičič 6:7 (5:7) 3:6, 6:7 (5:7).
Neděle: Hrbatý - Ljubičič 4:6, 6:3, 6:4, 3:6, 6:4, Mertiňák -Ančič 6:7 (1:7), 3:6, 4:6.

Autor:

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.