Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

1. kolo Davis Cupu bez opor. Po Berdychovi se omluvil i Štěpánek

Australian Open

  14:52aktualizováno  15:20
PRAHA - Také Radek Štěpánek bude chybět českým tenistům v 1. kole Davisova poháru proti Austrálii. Protože se po zranění nestihne ideálně připravit, oznámil svou absenci na sociálních sítích. Tým kapitána Jaroslava Navrátila tak bude v zápase v Ostravě 6. až 8. března postrádat obě opory, protože již v lednu se omluvil Tomáš Berdych.

Radek Štěpánek se po zranění teprve vrací do tréninkového zápřahu. foto: ČTK/AP

Bez Berdycha i Štěpánka, hlavních strůjců triumfů v Davisově poháru v letech 2012 a 2013, se tým bude muset obejít poprvé po pěti letech. Naposledy ani jeden z nich nehrál ve čtvrtfinále v Chile v létě 2010.

„Moc mě to mrzí. Je to soutěž, pro kterou bych padl, ale i když srdce by i tentokrát hrálo, tělo i hlava říkají ne. Kapitánovi jsem se již omluvil. Nechat se nominovat bez jediného odehraného zápasu od září by bylo neodpovědné,“ napsal Štěpánek na svém facebookovém profilu. „Věřím, že i tak vznikne tým, který Australany zdolá, a já pomohu v boji o postup do semifinále,“ řekl s tím, že by chtěl přijet do Ostravy fandit.

Tenista Radek Štěpánek (vpravo) na finále Fed Cupu.
Radek Štěpánek se natahuje po míči v semifinále Davisova poháru.
Radek Štěpánek.
K zemi! Na snímku Radek Štěpánek.

Šestatřicetiletý Štěpánek hrál naposledy zápas v září v semifinále Davisova poháru s Francií, kde si poranil záda a pak předčasně ukončil sezonu. Nový ročník měl začít na Hopmanově poháru, ale kvůli problémům s lýtkem pravé nohy se odhlásil a přišel také o Australian Open.

Od poloviny ledna trénuje na Floridě a doufal, že Davisův pohár stihne. „Můj zdravotní stav, kondice a hra se bohužel nelepší tak, jak jsem si představoval a doufal, a proto jsem musel udělat těžké rozhodnutí,“ řekl Štěpánek.

„Protože stále nejsem připraven tak, abych mohl s čistým svědomím nastoupit do ostrého zápasu, budu dále makat, léčit se, rehabilitovat a posilovat,“ doplnil karvinský rodák.

Štěpánek nejdříve oznámil z Ameriky své rozhodnutí do Prostějova Navrátilovi. „Plně to chápu a respektuji,“ reagoval kapitán. „Je důležité, aby se dostal do herní pohody, a pak pomohl i daviscupovému týmu, pro který toho v minulosti tolik udělal i obětoval. Na mně teď je, abych pokračoval v jednání s hráči, kteří pro nominaci připadají v úvahu.“

Velký výběr Navrátil nemá. Duel s Austrálií bude nejspíše stát na dvojici Lukáš Rosol (29. v pořadí ATP) a Jiří Veselý (45.). Ty by mohl doplnit Adam Pavlásek (236.), který zaskočil za Štěpánka v Hopmanově poháru, kde získal skalp Itala Fabia Fogniniho (26.).

ČTĚTE TAKÉ

V úvahu přichází deblista František Čermák, který letos na turnajích tvoří pár s Veselým. Zkušenosti s Davis Cupem má Jan Hájek, ten ale klesl až na 445. místo světového žebříčku. Podle postavení v žebříčku může kapitán oslovit třicátníky Jana Hernycha (185.) či Jana Mertla (218.).

Sedmý hráč světa Berdych angažoval před letošní sezonou nového kouče a soustředí se na individuální cíle, jeho hlavní touhou je získat první grandslamový titul. Reprezentaci by měl pomoci ve čtvrtfinále, či v případné baráži.

Autoři: ,

eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie
eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie

Milovníci kosmetiky pozor! Tento týden soutěžíme o pět velkých balíčků v celkové hodnotě 5000 Kč. Zapojte se do soutěže a vyhrajte lákavý balíček...