Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Davis Cup: Uspět podruhé? Záleží také na losu

Davis Cup

  9:15
PRAHA - Až na začátku prosince čeští tenisté nastoupí proti Španělsku ve finále Davis Cupu, pořádně si tu chvíli vryjte do paměti. V příštích letech se totiž nemusí dlouho opakovat.

Bez komentáře. foto: ČTK

Dva dny po senzačním semifinálovém triumfu v Chorvatsku je to krutá zpráva, jenže v žádné jiné soutěži není sláva vrtkavá jako právě v Davis Cupu. "Je to specifická soutěž, ve které se smazávají rozdíly v žebříčku a rozhoduje spousta okolností. Ale věřím, že český tým může úspěch zopakovat," tvrdí bývalý daviscupový reprezentant Jiří Novák.

ČESKÉ ÚSPĚCHY ZA POSLEDNÍCH DESET LET

2009 - finále (hraje se 4.-6. prosince ve Španělsku)

2008 - čtvrtfinále (Rusko— Česko 3:2)

2007 - baráž (Česko — Švýcarsko 3:2)

2006 - baráž (Nizozemsko — Česko 1:4)

2005 - baráž (Česko — Německo 2:3)

2004 - baráž (Paraguay — Česko 0:5)

2003 - baráž (Thajsko — Česko 1:4)

2002 - čtvrtfinále (Francie — Česko 3:2)

2001 - baráž (Česko— Rumunsko 3:2)

2000 - čtvrtfinále (USA— Česko 3:2)

1999 - baráž (Uzbekistán — Česko 0:5)

Český tenis na finále prestižní soutěže čekal dlouhých 29 let, ale možná ještě důležitější než výsledek bitvy se Španělskem budou pro jeho budoucnost výsledky v příštím ročníku. Je úspěch party kolem Radka Štěpánka a Tomáše Berdycha ojedinělý, nebo má český tým na to, aby se na vrcholu udržel i příští rok?

Lendl a spol. další rok neuspěli
Jak moc je to složitý úkol, ostatně dokazují i statistiky: za posledních deset let se jenom čtyřem týmům podařilo probojovat do finále Davis Cupu dvakrát po sobě. "Když se předloni do týmu vrátil Štěpánek, řekl jsem, že tenhle tým může Davis Cup vyhrávat. Nejenom vyhrát," je přesvědčený šéf tenisového svazu Ivo Kaderka.

O co opírá svou víru? "Nikdo nemůže říci, že jsme měli jen kliku. Porazili jsme přece Francii i Argentinu. Náš tým je totiž skvěle poskládaný, ti kluci jsou absolutně vyrovnaní," připomíná Kaderka.

Bez ohledu na výsledek ze Španělska však čeká Štěpánka a spol. příští rok těžký úkol. Například i slavný tým, který za vítězstvím v roce 1980 táhli Ivan Lendl a Tomáš Šmíd, hned v dalším ročníku soutěže vypadl už ve čtvrtfinále. "Nejsme světová velmoc, ale zopakovat takový úspěch není při troše štěstí nereálné. Jak se okolnosti sešly letos, můžou se sejít i příští rok," říká optimisticky bývalý tenista Michal Tabara.

Klíčovým předpokladem je zdraví Štěpánka s Berdychem. Stačí, aby se sehraná dvojice jen na jedno kolo rozpadla, a český tým může zřejmě na postup zapomenout. "A nejde jen o zdraví. Záleží i na formě. Pokud by oba v žebříčku klesli třeba na 50. místo, bylo by to horší," upozorňuje Novák.

ŘEČÍ STATISTIK

Týmy, které se za posledních deset let dokázaly alespoň dvakrát za sebou dostat do finále:
Španělsko - 2008-09, 2003-04

Rusko - 2006-07

Francie - 2001-02

Austrálie - 1999-01

Dalším klíčovým faktorem, který bude mít na účinkování českých tenistů zásadní vliv, je zítřejší los. "Základem úspěchu je mít při losu štěstí. Domácí prostředí hraje velkou roli," připomíná Tabara.

Slovenský příběh jako varování
Dobrou zprávou je, že český tým bude při losu nasazený, tudíž se vyhne třeba Španělsku, Rusku nebo Spojeným státům. Jenže mezi potenciálními soupeři je i Francie nebo Srbsko, navíc s většinou z nich by Češi s jistotou hráli venku. Domácí výhodu by měli jen v případě, že by jim los přidělil Švédsko nebo Ekvádor.

"Štěpánek i Berdych jsou schopni hrát stejně dobře na různých površích, takže hrát venku pro nás není takový problém jako pro jiné týmy," vysvětluje Cyril Suk, který český tým vedl čtyři roky. Varováním je i příběh slovenských tenistů, kteří ještě před čtyřmi lety také slavně postoupili do finále, jenže dnes se jen složitě škrábou zpět mezi světovou elitu.

"Tehdy jsme zrovna sestoupili, a když jsem řekl, že jsme přitom měli silnější tým než oni, snesla se na mě na Slovensku kritika," vzpomíná Kaderka. "Jenže jim se tenkrát všechno ideálně sešlo. To je právě ten paradox Davis Cupu."

Autor:

FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika
FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika

Monika Pavlíčková (35 let) je maminkou dvou dcer, sedmileté Terezy a čtyřleté Laury, a zároveň také manažerkou obchodního týmu společnosti ABF,...