Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Zrádný zápas proti Indii zahájí Rosol. Roli jedničky ochutnává Veselý

Davis Cup

  10:10
DILLÍ (Od našeho zpravodaje) - Zrádný boj o udržení ve Světové skupině Davis Cupu zahájí Lukáš Rosol. V první páteční dvouhře v indickém Dillí nastoupí proti domácímu Yukimu Bhambrimu. Po nich bude hrát v tenisovém komplexu Rádže Kumára Khánny česká jednička Jiří Veselý, který vyzve Somdeva Devvarmana. Rozhodl o tom čtvrteční los v hotelu Le Meridien.

Lukáš Rosol. foto: ČTK/AP

Lukáš Rosol (85. na žebříčku ATP) vyzve na úvod Yukiho Bhambriho (125.), rodáka z Dillí a vítěze nedávného turnaji v Šanghaji. „Odehrál tam dobrý turnaj. Ale zkušenosti má hlavně z challengerů, naši hráči mají více zkušeností z ATP,“ řekl kapitán českého týmu Jaroslav Navrátil.

Ve druhé dvouhře nastoupí poprvé v roli české jedničky, kterou mu přisoudila neúčast pátého hráče světa Tomáše Berdycha, čtyřicátý hráč světa Jiří Veselý. A proti Somdevu Devvarmanovi, 164. tenistovi žebříčku ATP, bude jasným favoritem.

38 stupňů, vlhkost a žádný stín. Češi si v Indii zvykají na pekelné podmínky

„Devvarman je celodvorcový hráč. Nemá konečný úder, ani nějaký extra servis, neublíží. Ale rád chodí do výměn, je fyzicky dobře vybavený,“ vypozoroval Navrátil.

Do čtyřhry jako obvykle nahlásil zbývající duo hráčů - Radka Štěpánka a Adama Pavláska. Není však vyloučeno, že v tomto složení skutečně nastoupí, vždyť Navrátil už ve středu hlásil: „Možná rozložím zátěž na všechny tenisty.“

Čtyřhra však bude v Indii mimořádně složitá, neboť domácí mají k dispozici dva elitní deblisty Leandera Paese a Rohana Bopannu.

Češi jsou favorité

Přesto budou Češi favorité zápasu. „Papírově jsme silnější, ale podmínky smazávají rozdíl,“ připomněl Rosol vedro a vysokou vlhkost, která může tenistům pobyt na dvorci znepříjemňovat.

„Už hodněkrát jsme se přesvědčili, že žebříčky v Davis Cupu nerozhodují. Spíš momentální forma. A důležité bude, aby kluci zvládli to počasí,“ řekl Navrátil. „Ale věřím, že i bez Tomáše to zvládneme.“

Začátek pátečních i nedělních dvouher je v 6.30 středoevropského letního času, sobotní čtyřhra je na programu od 8.30. Čeští, respektive českoslovenští tenisté vyhráli s Indií všechny tři předchozí vzájemné duely.

A úspěch se od nich čeká i letos. Vždyť ještě v letech 2012 a 2013 Davis Cupu kralovali; i proto by pád ze Světové skupiny mimořádně bolel.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!