Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

De Gendt si po úniku podmanil osmou etapu Tour, do čela se vrátil Alaphilippe

Sport

  17:58
St. Étienne - Po celém dni v úniku vyhrál belgický cyklista Thomas De Gendt osmou etapu Tour de France. Do čela závodu se vrátil po dvou dnech domácí Julian Alaphilippe, jenž dorazil po 200 kilometrech do St. Étienne na třetím místě a žlutý dres si užije během slavnostní neděle při výročí dobytí Bastily.

Belgický cyklista Thomas De Gendt a jeho radost v cílové rovince. foto: Reuters

De Gendt neměl během úniku přes sedm horských prémiích nižších kategorií náskok na peloton více než pět minut. V závěru už jel sólovou jízdu, přesto ji dokázal dotáhnout do konce.

„Sedmdesát kilometrů před cílem jsem začal věřit, že by to mohlo vyjít,“ řekl belgický hrdina, jenž zajistil týmu Lotto Soudal první triumf na letošní Tour. Alaphilippe po boku krajana Thibauta Pinota přijel o šest sekund později.

Hlavní skupina měla ztrátu dalších 20 vteřin a byl v ní i pětadvacátý Roman Kreuziger, kterému patří stejné umístění i celkově. Cílovou pásku protnul Kreuziger těsně za Italem Giuliem Cicconem, jenž vedl Tour dva dny po heroickém výkonu v horské etapě na Planinu krásných dívek. Dnes však o žlutý dres přišel.

Krušnou chvilku si prožil obhájce celkového prvenství Geraint Thomas. Asi 15 km před cílem zbrzdil Brita hromadný pád, nicméně z něj vyvázl bez následků a s pomocí týmu se brzy na konec pelotonu vrátil. Cílem nakonec projel v hlavním poli.

Nedělní etapa je opět kopcovitá a v délce 170 km vede ze St. Étienne do Brioude. Alaphilippe, hvězda týmu Deceuninck-Quick Step a nejlepší cyklista této sezony, bude ve státní svátek hájit náskok 23 sekund před Cicconem. Další Francouz Pinot se posunul v průběžném pořadí na třetí místo.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...