Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

De Marchi dotáhl svůj únik a slaví první vítězství na Grand Tours

Sport

  18:09aktualizováno  18:25
PRAHA - Alessandro de Marchi, majitel ceny pro „Největšího bojovníka Tour de France“, poprvé v životě vyhrál etapu na závodě Grand Tours. Zároveň se poprvé na letošní Vueltě radoval v cíli muž z úniku. Ital ze stáje Cannondale zbyl v Alcaudete po 169 kilometrech jako poslední z původně čtyř uprchlíků. Červený trikot lídra zůstává Alejandro Valverdemu.

Cyklistická Vuelta foto: Reuters

Kopcovitá etapa, vrcholící šestikilometrovým čtyřprocentním stoupáním, byla tím správným profilem, který vyhovoval De Marchiho bojové nátuře. Osmadvacetiletý jezdec, který letos poprvé v kariéře jede dvě Grand Tour v sezoně, v jejím cíli nadšeně zaťal pěst.

"Tohle je největší zážitek mé kariéry," líčil muž, který loni vyhrál i jednu etapu na závodě Dauphiné. "Bylo skvělé být v úniku s tak silnými jezdci."

Se ztrátou půldruhé minuty dorazilo trio jeho původních partnerů z úniku, Kanaďan Hesjedal, Francouz Dupont a Švýcar Tschopp. Peloton pak přivedl s odstupem 2:17 minuty na 5. místě Belgičan Gilbert..

ČTĚTE VÍCE

V poslední zatáčce upadl Warren Barguil, lídr stáje Giant Shimano. Cílem prošel po svých, vedle kola, ale jelikož ke karambolu došlo v neutralizačním pásmu, neztratil proti největším konkurentům čas.

Rovněž Chris Froome se během dne opět jednou připletl do pádu, jak naznačovaly odřeniny na jeho těle, ale bezpečně si hlídal svoji pozici poblíž dalších favoritů celkové klasifikace a těsně před cílem jim dokonce o tři vteřiny poodskočil.

Christopher Froome (vlevo) a jezdci ze stáje Tinkoff-Saxo.

V popředí celkového pořadí nedošlo k žádným změnám. Nadále mu vévodí Alejandro Valverde z Movistaru o 15 vteřin před týmovým kolegou Nairem Quintanou a o 18 vteřin před Albertem Contadorem ze stáje Tinkoff-Saxo. Na čtvrté příčce se Froome přiblížil ke Contadorovi na jedinou vteřinu.

Série pádů v úvodu etapy způsobila, že pole 198 jezdců, které vydrželo až do 7. etapy Vuelty, se začalo smrskávat. Ze závodu odstoupili první tři cyklisté, včetně Ivana Santaromity z Oriky.

Cyklistický etapový závod Vuelta - 7. etapa: Alhendín - Alcaudete (165,4 km):

1. De Marchi (It./Cannondale) 4:01:52, 2. Hesjedal (Kan./Garmin), 3. Dupont (Fr./AG2R), 4. Tschopp (Švýc./IAM Cycling) všichni -1:35, 5. Gilbert (Belg./BMC), 6. Martin (Ir./Garmin), 7. Froome (Brit./Sky) všichni -2:17, 8. Brambilla (It./Omega Pharma-Quick-Step), 9. Valverde (Šp./Movistar), 10. Contador (Šp./Tinkoff-Saxo) všichni -2:20.

Průběžné pořadí: 1. Valverde 26:52:20, 2. Quintana (Kol./Movistar) -15, 3. Contador -18, 4. Froome -19, 5. Chaves (Kol./Orica) -44, 6. Rodríguez (Šp./Kaťuša) -45, 7. Gesink (Niz./Belkin) -55, 8. Aru (It./Astana) -58, 9. Kelderman (Niz./Belkin) -1:09, 10. Nieve (Šp./Sky) -1:09.

Původní únik patnáctičlenné skupiny, ve které byl i Martin Velits, peloton zlikvidoval. Ale 132 kilometrů před cílem se vytvořila nová a silná čtyřčlenná formace. Nacházeli se v ní kromě De Marchiho také Ryder Hesjedal z Garminu, šampion Gira 2012, Johann Tschopp z IAM Cycling, vítěz soutěže o nejlepšího vrchaře na závodě Kolem Romandie, a Hubert Dupont, šestnáctý muž letošního Gira, který startuje už na své 33. Grand Tour, stále však čeká na první vítězství v profipelotonu.

Pro lídry celkové klasifikace nepředstavovali velkou hrozbu, nejvýše se v ní nacházel na 43. místě Hesjedal s mankem 7:39 minuty. Peloton je nechal odskočit na sedm minut, načež začal náskok skupiny snižovat, ovšem ne natolik, aby uprchlíky zcela dostihl. Třicet kilometrů před cílem měli k dobru stále pět minut.

Uprostřed Ryder Hesjedal.

Z kvarteta nejprve odpadl Dupont, potom měl v zatáčce pád Hesjedal, kterému vzápětí televizní motorka údajně přejela kolo. De Marchi a Tschopp se chvíli otáčeli, ale když Kanaďan musel čekat na týmový vůz, opřeli se znovu do pedálů. Při sjezdu měl pak potíže Tschopp a Ital se rázem ocitl na špici sám.

A tak to už zůstalo.

Alessandro de Marchi zařídil první letošní triumf ze závodů Grand Tour pro svoji stáj Cannondale a celkově dvanáctý pro Itálii.

Autor:

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...