Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Demonstranti ve Vancouveru demolovali auta i obchody

Sport

  22:42
VANCOUVER - Ani den po zahájení zimní olympiády ve Vancouveru neustaly protesty různých skupin proti konání her. Policie zaznamenala několik demonstrací, proti jedné musela dokonce zakročit a rozehnat ji. Skupina zhruba 200 radikálů demolovala po cestě centrem Vancouveru auta a obchody, asi osm set dalších se sešlo na poklidné manifestaci před vancouverským Muzeem umění.

Demonstranti ve Vancouveru rozbíjeli výlohy obchodů i auta, policie musela zasáhnout foto: ČTK

Policie v oblastech, kudy skupina odpůrců olympiády táhla, nedoporučila obyvatelům vycházet na ulici. Kordon policistů sice skupinu obklíčil, přesto došlo na řadě míst k vytrhávání poštovních schránek, demolování obchodů a aut či sprejování po autobusech. Největší útok směřoval na obchod Hudson's Bay, který prodává olympijské suvenýry.

Demonstranti ve Vancouveru rozbíjeli výlohy obchodů i auta, policie musela zasáhnout

Když se výtržnosti začaly stupňovat, policie přestala vyčkávat a skupinu po několikaminutové bitce rozehnala, zároveň zajistila poškozené obchody před rabováním. Několik lidí bylo následně zatčeno, nebyla hlášena žádná zranění.

Velká část pochodujících byla oblečena v černém a maskovaná v obličeji. Podobná skupina už v pátek donutila ke změně trasy štafetu s olympijským ohněm, Mezinárodní olympijský výbor ale označil demonstrace za "pouze minimální".

Protestující se rekrutují především z řad levicových radikálů a vedle
olympiády se vymezují i vůči globalizaci a mezinárodním institucím.
Nechybějí mezi nimi ani radikální ochránci přírody nebo bezdomovci, kteří byli pozorováni na druhém velkém protestním shromáždění před Muzeem umění. I když ani na něm nechyběli maskovaní lidé, obešlo se bez výtržností.

Autor:

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...