Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Porte byl na Giru penalizován, v růžovém stále Contador. Kreuziger pátý

Sport

  17:42aktualizováno  22:22
FORLI - Dlouho se zdálo, že to bude nejklidnější z dosavadních deseti etap letošního Gira. Pět kilometrů před cílem však najednou zaostal za pelotonem po defektu Richie Porte a komando pomocníků jej obtížně dováželo zpět do pelotonu. Nepovedlo se. Lídr Königova týmu Sky nečekaně ztratil 47 vteřin a po nepovolené výměně kola dostal dvouminutovou penalizaci. V průběžném pořadí tak klesl na 12. příčku.

Alberto Contador v cíli desáté etapy Gira. foto: ČTK/AP

Jakmile vysílačkami stáje Sky prolétla zpráva, že Porte zaostává, stáhli se k němu za peloton Kiryjenka, Nieve, Sivcov, Henao i Puccio, ale jejich velká týmová stíhačka už byla za pádícím pelotonem marná.

„K defektu došlo na kruhovém objezdu, a to byla smůla,“ líčil. Porte. „Zpátky mi pak pomáhal nejen můj tým, ale dokonce i mí krajané Simon Clarke a Michal Matthews z Oriky, jsou to vážně dobří kluci. Každý si během 21 dnů vybereme svůj kus smůly. Bojujete o každou sekundu a pak se stane tohle. Ale chci být pozitivní. Mé nohy se cítí skvěle. A je ještě dlouhá cesta do cíle.“

Kdyby tak lídr Sky tušil, že slova díků se stanou důkazem pro jeho potrestání...

Porte porušil pravidla UCI, v jejichž bodě 12.1.040 se píše, že závodník nesmí pomoci cyklistovi z jiného týmu a Porte po svém defektu dostal náhradní kolo od Clarkea z Oriky. 

Trestem za první prohřešek je peněžní pokurta 200 švýcarských franků a časová penalizace, při čtvrtém přečinu ve stejném etapovém závodě mu hrozí vyloučení.

Krátce po půl osmé byli šéf týmu Sky Brailsford a sportovní ředitel Cioni o trestu informováni. 

„Moc jsme toho dělat nemohli, pravidla jsou pravidla,“ řekl ředitel Gira Vegni. „A myslím, že pravidla se v zájmu důvěryhodnosti tohoto sportu i Gira musejí respektovat.“

Odvolání proti rozhodnutí neexistuje!

Porteho nedovolená výměna kola sice televizním kamerám unikla, Tasmánec se však „udal“ sám, když na Twitter napsal Clarkeovi své poděkování a následně přidal fotografii momentu, kdy mu krajan půjčil přední kolo. „Měl jsem defekt a Clarkey mi dal své kolo,“ psal Porte.

Vegni odmítl, že to byly ostatní týmy, kdo na prohřešek komisaře upozornil. Obrázky výměny totiž začaly po internetu kolovat, jen co etapa skončila.

“Ragazzi, víte to lépe než já. Když takové fotografie létají po internetu, sotva se mohl z takové situace dostat.“

Časová ztráta v kombinaci s penalizací znamená, že Porte padl na 12. místo v průběžném pořadí (dokonce za svého pomocníka Königa) a že nyní ztrácí na růžového Contadora 3:09 minuty, od nějž ho na startu etapy dělilo jen 22 sekund.

V předchozím průběhu etapy šlapala vpředu dle očekávání pětice uprchlíků z pozadí výsledkové listiny. 

Peloton v určitých pasážích letěl podle naměřených údajů až o 15 km/h rychleji, přesto tentokrát jejich náskok nesjel. Marně se v koncovce etapy na špici pelotonu střídaly sprinterské týmy v čele s Lotto Soudal, pracujícím pro Andrého Greipela.

Na cílovou pásku ve Forli tudíž přijížděli nejprve čtyři muži z úniku (po defektu odpadl ze skupinky Ital Gatto) a o etapové prvenství si to rozdali hned čtyři Italové Boem, Malaguti, Busato a Marangoni. 

Momentka z desáté etapy Gira.
Momentka z desáté etapy Gira.

Kilometr před cílem z tohoto kvarteta na kostkách odskočil Marangoni z týmu Cannondale-Garmin, zbylí tři bojovníci jej však dostihli a pro životní úspěch si dojel 25letý Nicola Boem z druhodivizní stáje Bardiani.

„Neskutečné vítězství,“ jásal Boem. „Bylo to opravdu hodně nečekané, že jsme v tak rovinaté sprinterské etapě udrželi únik až do konce. Ale 20 kilometrů před cílem jsme měli dobrý náskok a věřili, že to vyjde.“

Peloton přivedl o 18 vteřin později do cíle Giacomo Nizzolo.

A až o 47 vteřin po něm přiletěla letka Sky s Richiem Portem.

Cyklistický závod Giro d'Italia - 10. etapa: Civitanova Marche - Forli (195 km)

1. Boem (It./Bardiani Valvole) 4:26:16, 2. Busato (It./Southeast) stejný čas, 3. Malaguti (It./Nippo) -2, 4. Marangoni (It./Cannondale) -4, 5. Nizzolo (It./Trek), 6. Modolo (It./Lampre), 7. Greipel (Něm./Lotto), 8. Mezgec (Slovin./Giant), 9. Ruffoni (It./Bardiani Valvole), 10. Appollonio (It./Androni Giocattoli), ...33. König (ČR/Sky), 37. Kreuziger (ČR/Tinkoff-Saxo) všichni -18, 80. Vakoč (ČR/Eitxx-Quick-Step) -33.

Průběžné pořadí: 1. Contador (Šp./Tinkoff-Saxo) 42:58:09, 2. Aru (It./Astana) -3, 3. Landa (Šp./Astana) -46, 4. Cataldo (It./Astana) -1:16, 5. Kreuziger -1:46, 6. Urán (Kol./Etixx-Quick-Step) -2:10, 7. Visconti (It./Movistar) -2:12, 8. Caruso (It./BMC) -2:20, 9. Amador (Kost./Movistar) -2:24, 10. König -2:30, ...112. Vakoč -1:32:39.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!