Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Desetibojař Helcelet na ME vybojoval stříbrnou medaili, napodobil ho i Veselý

Sport

  19:25aktualizováno  21:14
Amsterdam - Adam Sebastian Helcelet si v závěrečné patnáctistovce ohlídal druhou pozici a z Mistrovství Evropy si odveze stříbro. V deseti disciplínách získal český desetibojař 8157 bodů, čímž si vylepšil letošní osobní maximum. O chvíli později Helceleta napodobil i oštěpař Vítězslav Veselý, který výkonem 83,59 m. získal rovněž druhý nejcennější kov.

Desetibojař Adam Sebastian Helcelet při slavnostním ceremoniálu v Amsterdamu, kde vybojoval stříbrnou medaili. foto: Reuters

Helcelet přitom nezačal desetiboj vůbec dobře. V průběhu prvního dne pokazil skok do dálky a zejména výšku, ale výborným druhým dnem se dostal do boje o stupně vítězů. Zlepšil si osobní rekord v hodu diskem a oštěpem, o tyči skočil solidních 490 cm. V závěrečné patnáctistovce uhájil stříbro časem 4:38,39 minuty.

Medaile na dosah. Helcelet si vylepšil osobák v hodu oštěpem a je druhý

„Vicemistr Evropy. Zní mi to skvěle, je to neskutečný pocit,“ radoval se Helcelet s českou vlajkou kolem ramenou. Po pokaženém prvním dnu v takový úspěch nevěřil. „Absolutně jsem to nečekal. Ale nic jsem nevzdával, atleti závodí první den, desetibojaři až druhý,“ pousmál se. „Takže jsem bojoval až do konce a vyšlo to,“ radoval se.

V průběhu soutěže nepočítal, jak na tom je. Ani po tyči, kdy začal atakovat stupně vítězů. Počkal až na oštěp. „Pak vyběhla tabulka a já koukal, jak jsem na tom,“ uvedl. A začal se smát: „To není možný, já jsem opravdu druhej,“ říkal si. „Neměl jsem absolutně přehled, jel jsem si to svoje, jak na disku, tak na tyči, na oštěpu. Najednou to bylo,“ líčil.

Čtyřiadvacetiletý svěřenec Josefa Karase z Olympu Praha má první medaili mezi seniory. Dosud byl jeho největším úspěchem bronz z mistrovství Evropy do 23 let v roce 2013 v Tampere.

Veselý byl unavený a litoval: V prvních pokusech jsem měl hodit víc

Obhájce stříbra z Curychu oštěpaře Veselého porazil pouze Lotyš Zigismunds Sirmais, který se stal překvapivým šampionem díky novému osobnímu rekordu 86,66 m. Třetí skončil obhájce titulu z Curychu Fin Antti Ruuskanen, který nenavázal na výborný výkon z kvalifikace, v níž překonal 88 metrů. Ve čtvrtek jeho nejdelší hod měřil 82,44 m.

„Jsem hodně unavenej a bylo to vidět i na závodu,“ hodnotil finále Veselý a nevypadal vůbec vesele. „Nic moc se nenaházelo, projevila se ta včerejší kvalifikace. Mrzí mě, že jsem něco nehodil těmi prvními pokusy. V rozhazování mi to docela střílelo, cítil jsem se dobře. Jak je ta soutěž dlouhá, je to boj,“ prohlásil.

Vítězslav Veselý při jednom ze svých pokusů ve finále na ME v atletice 2016.

Třiatřicetiletý svěřenec světového rekordmana Jana Železného měl v průběhu sezony zdravotní potíže, byl nemocný, trápilo ho rameno i záda, vleklé potíže má s achillovkami. To se mohlo projevit na únavě.

„Bylo znát, že se málokdo zlepšoval v posledních kolech. Bylo vidět, že Sirmais měl energii, házel strašně vysoko a jeden pokus trefil. Mně mrzí, že jsem žádný netrefil, mohl jsem přidat. Ale když to vezmu v globálu, nemám si na co stěžovat, protože celou sezonu jsem měl nějaké problémy. Trápil jsem se a je z toho stříbro, to je super,“ řekl nakonec.

Další dva čeští zástupci ve finále Jakub Vadlejch a Jaroslav Jílek na rozdíl od kvalifikace nepřehodili hranici 80 metrů a seřadili se na devátém resp. desátém místě.

Ve finále neuspěla výškařka Hrubá, dálkař Juška skončil těsně čtvrtý

Blízko medaili byl i dálkař Roman Juška, který sice skočil stejně daleko jako bronzový třetí Ignisious Gaisah. Nizozemec měl ale lepší druhý pokus, Jušku tak odsunul na první nemedailovou pozici. Titul obhájil Brit Greg Rutherford, mistr světa a olympijský vítěz předvedl 825 cm.

„Na jednu stranu je to Evropa, takže čtvrté místo dobré. Na druhou jsem naštvaný. Třetí i čtvrté místo bylo za 793, takže to určitě zamrzí,“ uvedl Juška. O den dříve v kvalifikaci se mu povedl druhý nejlepší výkon kariéry 811 cm, ve finále útočil na osmimetrovou hranici marně. „Rozběh byl trochu lepší než včera, bohužel už ke konci docházely síly. Povětrné podmínky byly taky všelijaké, člověk se do toho nemohl pořádně dostat,“ řekl Juška.

Radek Juška při jednom ze svých kvalifikačních pokusů na ME v Amsterdamu.

Finále se nepovedlo osmnáctileté nadějné výškařce Michaele Hrubé. Ta na svém prvním velkém seniorském závodě skočila pouze 184 cm a obsadila poslední dvanáctou příčku.

„Vůbec nevím, co se dnes stalo. Proti včerejšku mě to vůbec nekopalo nahoru. Byl to úplně jiný závod,“ uvedla vítězka kvalifikace po nejhorším výkonu sezony. Dvakrát ve dvou dnech závodila poprvé v kariéře. „Moc mě to mrzí, ale čekají mě ještě dva vrcholy, tak snad si to vynahradím,“ dodala osmnáctiletá juniorská vicemistryně světa k olympijský hrám a juniorskému MS v Bydhošti. Evropskou šampionkou se stala potřetí za sebou Španělka Ruth Beitiaová za 198 cm.

Autoři: ,

Velvyslanectví Alžírské demokratické a lidové republiky
Administrativní pracovník

Velvyslanectví Alžírské demokratické a lidové republiky
Praha