Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Tohle bylo závodní auto. Trénink na Le Mans přerušila děsivá havárie

Sport

  18:55
LE MANS/PRAHA - Z toho snímku mrazí. Pět hodin před startem kvalifikace na nejslavnější vytrvalostní závod světa měl v Le Mans děsivě vyhlížející havárii jezdec Audi Loic Duval. Člen loňského vítězného týmu vyvázl jako zázrakem při vědomí.

Tohle zbylo z monopostu Loica Duvala. foto: Reprofoto

Pilot havaroval zhruba po 60 minutách čtyřhodinového volného tréninku na závěrečnou kvalifikaci do hlavního víkendového závodu, která byla naplánována na 22 hodin.

Duval nezvládl manévr v poslední pravotočivé zatáčce okruhu, vyletěl do ochranného oplocení a z jeho monopostu zbyla jen hromada šrotu.

Francouz byl ihned z vraku vyproštěn a před transportem do nemocnice převezen do lékařského centra přímo na okruhu. Šéf stáje Audi Wolfgang Ullrich novinářům sdělil, že byl při vědomí.

"Viděl jsem obrázky, uklidnily mě první hlášení, ale samozřejmě se o něj hodně bojím a budu se obávat až do té doby, než přijdou dobré zprávy," napsal na twitter bývalý šéflékař formule 1 Gary Hardstein.

Trénink pokračoval po padesáti minutách, kdy byly trosky vozu odklizeny.

V Le Mans zemřelo už 22 závodníků

Loni zemřel na okruhu při slavné čtyřiadvacetihodinovce dánský pilot Allan Simonsen, jenž boural už ve třetím kole v zatáčce Tertre Rouge. Závod byl i přes tragédii dokončen.

Stejně jako 11. června 1955, v nejčernější den v dějinách motorismu. Mercedes, v němž tehdy zahynul závodník Pierre Levegh, po srážce s jiným vozem vlétl do diváků - 83 z nich na tribuně zemřelo.

Autor: