Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Deváté místo pro Koudelku z Innsbrucku, skokanům dál vládne Kobajaši

Sport

  16:10aktualizováno  16:50
Innsbruck / Praha - Skokan na lyžích Roman Koudelka skončil devátý ve třetím závodu Turné čtyř můstků v Innsbrucku. Suverénně zvítězil lídr Světového poháru Japonec Rjoju Kobajaši, který předtím vyhrál i v Oberstdorfu a Garmisch-Partenkirchenu. Jen nepovedený poslední závod ho může připravit o triumf v 67. ročníku Turné.

Roman Koudelka si vedl v Innsbrucku skvěle - skončil devátý. foto: ČTK/AP

Lídr skokanského klanu Kobajašiů. Na můstcích bojuje i s vlastním bratrem

Deváté místo je druhým nejlepším Koudelkovým výsledkem v tomto ročníku prestižního klání. V Garmisch-Partenkirchenu byl čtvrtý, v Oberstdorfu obsadil 11. místo a v celkovém pořadí je šestý. Čestmír Kožíšek a Viktor Polášek se mezi bodovanou třicítku nedostali, Lukáš Hlava do závodu nepostoupil.

První soutěžní skok na Bergiselu Koudelka pokazil na hraně a dopadl na 123 metrů. Soupeře v k.o. souboji Fina Andrease Alamomma (115,5) v klidu porazil, ale 109,6 bodu stačilo na 18. místo. Ve druhém kole přidal dva metry, opět měl vysoké bodové hodnocení za styl a v konečném pořadí si polepšil o devět míst.

„Šel jsem do závodu maximálně soustředěný a v prvním kole jsem se zaměřil na detaily. Uvolněnost v druhém kole již znamenala opět kvalitní skok,“ řekl Koudelka. „V prvním kole stála Romana malinká drobnost umístění do pěti a druhým skokem již předvedl svůj současný vysoký standard,“ hodnotil kouč David Jiroutek.

Roman Koudelka.

V celkovém pořadí může Koudelka útočit na nejlepší umístění v kariéře. Před čtyřmi lety skončil na Turné pátý. „Je vidět velká vyrovnanost Romana a na páté čtvrté místo má nepatrnou ztrátu,“ uvedl Jiroutek. Na čtvrtého Poláka Kamila Stocha český reprezentant ztrácí v hodnocení Turné jen necelých pět bodů.

Kožíšek v 1. kole skočil 118 metrů, s Norem Andreasem Stjernenem prohrál o třináct metrů a obsadil 38. místo. Polášek skočil jen 113,5 metru a vypadl s Němcem Karlem Geigerem. V konečném pořadí závodu Poláškovi patřila 44. příčka.

Vítěz úvodních dvou závodů Turné Kobajaši soupeře v prvním kole deklasoval skokem dlouhým 136,5 metru a ve druhém pojistil jednoznačnou výhru 131 metry. Zvítězil před domácím Stefanem Kraftem a Kožíškovým přemožitelem Stjernenem. „Možná to vypadá, že to bylo jednoduché, ale podmínky byly ve skutečnosti těžké,“ řekl Japonec.

V celkovém pořadí Turné má Kobajaši obrovský náskok 45,5 bodu před Němcem Markusem Eisenbichlerem. Výhrou ve všech čtyřech závodech Turné by se Kobajaši zařadil po bok Němce Svena Hannawalda a Poláka Kamila Stocha. „Na to nemyslím, chci především předvést dobré skoky, to je vše,“ uvedl Kobajaši.

Turné vyvrcholí tradičně v Bischofshofenu, kde je v sobotu na pořadu kvalifikace a v neděli závod, který začne v 17:00.

Autor: