Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Sport

VIDEO: Smrt mladého motocyklisty při kvalifikaci na Velkou cenu Itálie. Po pádu do něj na silnici narazil další stroj

Švýcarský jezdec Jason Dupasquier nepřežil vážnou nehodu na okruhu v Mugellu. foto: Reuters

Mugello (Itálie) - Devatenáctiletý švýcarský motocyklový jezdec Jason Dupasquier podlehl zraněním, která utrpěl po pádu v sobotní kvalifikaci na Velkou cenu Itálie. O jeho úmrtí informovalo vedení světového šampionátu krátce po nedělním závodu třídy Moto3, v které Dupasquier nastupoval. Navzdory tragédii pokračovala Grand Prix podle programu.
  12:36aktualizováno  13:47

Švýcarský mladík upadl v závěru kvalifikace a narazil do něj stroj soupeře, který se mu nestačil vyhnout. Přímo na trati byl ošetřován zhruba půl hodiny, pak ho vrtulník transportoval s vážným zraněním hlavy do nemocnice ve Florencii, kde se podrobil operaci hrudníku.

Zaorálek měl na D1 nehodu. Do jeho služebního superbu narazil bulharský kamion

„Vážné poranění mozku přetrvává. Zůstává na jednotce intenzivní péče ve velmi vážném stavu,“ uvedli dopoledne zástupci florentské nemocnice Careggi v oficiálním prohlášení. Dupasquier nakonec boj o život prohrál.

„Navzdory maximálnímu úsilí lékařů na okruhu a všech, kteří se pak o švýcarského jezdce starali, nám nemocnice oznámila, že Dupasquier bohužel svým zraněním podlehl. Za celou rodinu MotoGP posíláme lásku jeho týmu, jeho rodině a blízkým. Budeš nám moc chybět, Jasone,“ uvedli představitelé mistrovství světa.

Dupasquierův tým Prüstel GP, za který v minulosti závodil Jakub Kornfeil, se závodu Moto3 nezúčastnil. Ještě před zprávou o jezdcově úmrtí se rozhodl v Mugellu nezávodit také jeho krajan Thomas Lüthi v Moto2.

V MS silničních motocyklů je to první smrtelná nehoda od června 2016, kdy v tréninku Moto2 na Velkou cenu Katalánska přišel o život domácí jezdec Luis Salom.

Dupasquier, jehož otec Phillipe závodil v motokrosu, startoval v Moto3 druhou sezonu. Jeho nejlepším výsledkem bylo sedmé místo v nedávném závodu v Jerezu. V šampionátu figuruje na 12. místě za českým jezdcem Filipem Salačem.

Autor:
Témata: Motorismus